69-jarige Dirk Gevaert stelt voor de eerste keer tentoon: “Een ode aan de grootmeesters”

Kunstenaar Dirk Gevaert: “Ik ga altijd uit van een verhaal, vraag of opdracht.” © TVA
Timmy Van Assche
Timmy Van Assche Medewerker KW

Van vrijdag 12 tot en met zondag 28 april stelt Dirk Gevaert zijn werken tentoon in de Anglicaanse kerk in Oostende. Mooi detail: het is de eerste keer dat hij met zijn kunststukken naar het brede publiek trekt.

Grootmeesters op bezoek in de Anglicaanse kerk, zo luidt de naam van de expo van Dirk Gevaert die zo’n twee weken lang het historische pand in de Langestraat 101 inpalmt. De 69-jarige geboren en getogen Oostendenaar is al zijn hele leven in de ban van kunst.

“Ik studeerde voor mekanieker aan het VTI in Oostende en werkte bij de spoorwegen. Maar van 1990 tot 1993 volgde ik een opleiding schilderkunst aan de Stedelijke Kunstacademie. Want ja, al van kleins af aan tekende ik graag. Het zit een beetje in de familie: ook papa kon goed tekenen, mama uitte zich als breister ook creatief. Ik ben altijd al gepassioneerd geweest door het werk van grote meesters: Leonardo Da Vinci, Michelangelo, Rubens, Rembrandt en Jef Seynaeve”, vertelt Dirk Gevaert.

Jef Seynaeve overleed vorig jaar en wordt door Dirk bewust in het rijtje opgenomen. “De Oostendse kunstenaar heeft zéker zijn plaats tussen de andere grote namen. Als restaurateur van Rubens’ werken was hij een zeer knap artiest en ik heb veel van hem geleerd.”

Gevaert dook ook in vele kunstboeken om zijn techniek en kennis op punt te zetten. Het resultaat mag er zijn en kan iedereen nu gratis ontdekken. In totaal toont hij om en bij de 140 werken gemaakt met potlood, pastel, houtskool, aquarel, acryl- en olieverf.

Klimaatvraagstuk

“Ik ga altijd uit van een verhaal, vraag of opdracht”, zegt de kunstenaar. “Zo maakte ik een werk waarbij je enerzijds verschillende ijsberen ziet en anderzijds, rechts in beeld, de bekende voormalige ijsfabriek aan de Hendrik Baelskaai in Oostende. Daarop plaatste ik ook de afbeelding van Da Vinci. Het is een boodschap om aandacht te vestigen op het klimaatvraagstuk.”

Waarom hij nu pas exposeert, op 69-jarige leeftijd? “We bezoeken veel galerieën en tentoonstellingen – zo zijn we bijvoorbeeld lid van ‘De Vrienden Mu.ZEE’ – en na al die tijd dacht ik: waarom niet eens zélf naar buiten treden? Het was simpelweg tijd om mijn werken te tonen. Ik wil de dienst Cultuur ook bedanken voor het blijven promoten van kunst.”

De expo is tot zondag 28 april elke dag open van 10 tot 20 uur en op zondag vanaf 13 uur.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier