Jos en Martine stellen hun kunst tentoon: “De passie van mijn vader gekregen”

In het atelier in Avelgem snijdt Jos zijn houten beelden. Op de foto Jos Vanoverberghe en Martine Depypere. (foto XC)
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Houtkunstenaar Jos Vanoverberghe en schilder Martine Depypere stellen hun werk vijf weken tentoon in Hof Ter Kwaremont bij Kluisbergen. Het is al het tweede jaar dat de twee kunstenaars samen exposeren.

Jos Vanoverberghe (61) woont in Avelgem en kende Martine Depypere (63) uit Kuurne al langer. Het klikte om samen een tentoonstelling te organiseren in Hof ter Kwaremont. Jos stelt zijn houtsnijwerken tentoon. Het gaat vaak om snijwerken van personen, modern maar ook heel klassiek. Martine neemt haar schilderijen mee. Ze schildert het liefst portretten van bekende, maar ook onbekende mensen.

Kistenmaker

“Het is eigenlijk ideaal: als houtsnijder neem ik de ruimte in met mijn werken en de muren zijn voor Martine met haar schilderijen. De mensen weten dat ik jaarlijks tentoonstel in Kwaremont”, zegt Jos Vanoverberghe. Hij begon met het houtsnijwerk in het atelier van zijn vader die kistenmaker was. Thuis was een houtatelier en vader nam Jos mee in het werk. “Ik ben houtbewerker, timmerman en heb gewerkt bij Schrijnwerkerij Vanmarcke in Kluisbergen. Ik heb bij mijn vader de passie voor de materie leren kennen. Je moet ook kennis hebben van je materiaal”, vertelt Jos.

Aan de hand van het stuk hout weet Jos wat hij zal maken. Zo’n ontwerp begint met een tekening op papier, daarna op kalkpapier. Die verhoudingen zet hij dan over op het stuk hout zodat hij precies weet welke stukken eruit moeten en wat moet blijven. “Een klassiek stuk maak ik in eik of in linde. Dat neemt soms meer dan 300 uur in beslag. Een modern abstracter stuk maak ik vaak in populier dat neemt ook minder uren in beslag om te snijden”, vertelt hij.

Martine Depyperes vader was kunstschilder en hield een antiquariaat open in Kuurne, Atelier Depypere. “Ik heb er altijd in geleefd. Ik ben dan ook eerst naar het kunsthumaniora in Brugge geweest, daarna heb ik in Gent vier jaar vrije grafiek gestudeerd aan het Sint-Lucas. Ik heb ook nog een D-cursus gevolgd om te kunnen lesgeven”, vertelt Martine.

Toevalligheden

Het schilderen zelf stond lange tijd op een laag pitje toen Martine als zelfstandige een antiekzaak uitbaatte. Maar ze stopte met de zaak en kon zich zo op haar schilderijen concentreren. “Ik begin steeds met een aanleiding. Dat kan muziek zijn of een gekende kop die passeert. Dan maak ik een schets in houtskool en als die compositie goed zit, komen de kleuren als vanzelf. Ik gebruik ook vaak toevalligheden, iets wat je niet bedoeld hebt, verder in het schilderij”, legt Martine uit. Ze schildert het liefst ‘s nachts omdat het dan rustig is. ‘s Nachts moet er niks, maar kan alles.

Voor Martine is de tentoonstelling, die begint op zaterdag 1 juni, een klankbord. “Als je schildert komt er niemand zeggen wat hij ervan vindt. Op zo’n tentoonstelling kan ik de meningen van het publiek horen”, zegt Martine. Tijdens de tentoonstelling worden hapjes en een drankje aangeboden. De tentoonstelling loopt van 1 tot 30 juni en is elke zaterdag en zondag open van 14 tot 18 uur alsook op maandag 10 juni.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier