Interactief lichtfestival Knokke-Heist vertelt verhaal van De Kleine Prins

Het eerste lichtfestival van Knokke-Heist gaat van start. Bezoekers kunnen zich vergapen aan acht lichtinstallaties langs een drie kilometer lang parcours.

Het avontuur van de buitenaardse prins uit het boek van Antoine de Saint-Exupéry vormde de inspiratie voor het festival. “Ik wou echt een verhaal vertellen, en de thema’s van het boek zoals ecologie en mensenrechten zijn actueler dan ooit”, legt curator Jean Pierre Deschepper uit. “Er is momenteel een wildgroei aan lichtfestivals overal ter wereld, maar niemand doet echt aan storytelling. Daarmee onderscheidt Knokke-Heist zich van de andere, grotere spektakels.”

Acht werken

Het resultaat is een intiem maar indrukwekkend lichtfestival, met acht werken van befaamde lichtkunstenaars uit België en buitenland. De eyecatcher is ongetwijfeld ‘Rhizome’ van de Belgische artiesten Tom en Lien Dekyvere. Het is een interactief wandelplatform van de zeedijk tot aan de waterrand met lichtgevende draden.

“Sommige werken vragen echt deelname van bezoekers, zoals Sterrenwacht. Op een interactieve vloer kunnen bezoekers zelf sterrenbeelden creëren. Andere werken dienen om even bij stil te staan en na te denken”, vertelt Deschepper.

Vervolg in 2019 en 2020

Bezoekers kunnen een gratis app downloaden die speciaal voor het festival werd ontworpen. Naast praktische informatie geeft de applicatie meer uitleg over de verschillende kunstwerken. De reis van de Kleine Prins zal ook in 2019 en 2020 een vervolg krijgen in de kustgemeente.

Het lichtfestival loopt nog tot en met 6 januari, telkens van 17 tot 22 uur. Het parcours start aan de dienst Toerisme van Knokke-Heist.

Belga

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.