Het eerste bevestigde festival in West-Vlaanderen voor deze zomer? HuisvandeMens organiseert sParks Festival in Ieper

De ingang van het Hamiltonpark in Ieper, dat sinds vorig jaar ingericht wordt als evenementenweide.© TOGH
De ingang van het Hamiltonpark in Ieper, dat sinds vorig jaar ingericht wordt als evenementenweide.© TOGH
Tom Gheeraert

Op vrijdag 30 juli, zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus kan je in Ieper naar sParks, een kleinschalig festival met onder meer Stef Kamil Karlens, The Singalong Band, Black Mamba en TLP op de affiche. Ook sprekers Kurt Van Eeghem, Lara Taveirne, Christophe Busch en Jean Paul Van Bendegem gingen in op de uitnodiging van organisator huisvandeMens om dat weekend naar Ieper te komen.

De eerste festivalaankondiging in West-Vlaanderen komt niet van Dranouter Festival of Cactus Festival, maar zowaar van een nieuw initiatief. SParks zal plaatsvinden in het Hamiltonpark in Ieper op vrijdag 30 juli, zaterdag 31 juli en zondag 1 augustus, van 14 uur tot 24 uur. “Hoop en optimisme – kenmerkend voor de vrijzinnig humanistische levensbeschouwing – lagen aan de basis van het initiatief van het huisvandeMens Ieper om in de zomer van 2021 een festival te organiseren”, zegt Lieve De Cuyper, communicatieverantwoordelijke Vrijzinnige Gemeenschap West-Vlaanderen. “Hoop om terug te mogen vieren, voluit te leven nadat we het virus klein gekregen hebben. Het festival kreeg de naam ‘sParks’ mee. Het gaat knetteren, het gaat vonken van hoop geven.”

Samen wegdromen

Het idee borrelde eind vorig jaar op. “Natuurlijk was het koffiedik kijken en jammer genoeg zullen we deze zomer nog niet volledig komaf gemaakt hebben met het virus”, zegt Peter Vanthuyne, directeur huizenvandeMens West-Vlaanderen. “Maar niettemin kunnen we binnen de mogelijkheden in de buitenlucht een grotere groep mensen samen brengen en leuke momenten laten beleven. We zullen ons terug verbonden voelen met elkaar, samen wegdromen. Wat hebben we dat gemist de voorbije maanden. Ik ben trots dit festival te mogen presenteren, voor de eerste keer, en dat in Ieper, mijn geboortestad. We maken er met de inzet van velen een succes van!”

Stef Kamil Carlens

SParks profileert zich als eigenzinnig. “Het is geen traditioneel muziekfestival. Het unieke vormt de combinatie van een muziekprogramma met een inhoudelijk programma: sprekers, workshops, een debat”, vervolgt Lieve De Cuyper. “Je kan er genieten van optredens van Stef Kamil Karlens, The Singalong Band ( met Eric Melaerts, ex-Soulsister en ex-Clouseau, in de rangen, red .), Black Mamba en TLP. En iets opsteken van sprekers als Kurt Van Eeghem, Lara Taveirne, Christophe Busch en Jean Paul Van Bendegem. Maar het programma is uitgebreider dan dat, en gericht naar jong en oud. Je komt er drie dagen urenlang aan je trekken. Je vindt er sfeer en gezelligheid maar ook diepgang en prikkeling, samen met je vrienden of in gezinsverband. Op vrijdag is het programma vooral gericht naar de leeftijd 16 tot 30 jaar maar ook dan is iedereen welkom.

Feestjaar vrijzinnige gemeenschap

Het festival zal doorspekt zijn met thema’s die de humanisten onder de aandacht willen brengen. “Dat is in eerste instantie bewust leven. Er zal onder andere enkel vegetarisch eten te verkrijgen zijn. Andere thema’s zijn: kritisch denken, zelfbeschikkingsrecht, solidariteit, verbondenheid, zingeving, maatschappelijke betrokkenheid, verdraagzaamheid en mensenrechten. Er zullen infostanden aanwezig zijn, ook kinderanimatie en voldoende eet- en drankgelegenheid. Samengevat zal je op sParks kunnen ontmoeten, bijleren, ontspannen, genieten, ontdekken en verbonden zijn.”

“Vanaf 14 juni is het volledige programma te raadplegen op www.sparksfestivalieper.com. De partners bij het festival zijn onder meer het Humanistisch Verbond Ieper. Het evenement wordt ondersteund door de gehele vrijzinnige gemeenschap West-Vlaanderen. 2021 is ook een feestjaar voor de gemeenschap. 50 jaar geleden werd de Unie van Vrijzinnige Verenigingen opgericht, het huidige ‘deMens.nu’, dit vieren we eveneens met sParks”, besluit Lieve De Cuyper.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.