Hans Cools grote triomfator op tiende Commeere Comedy Cup in Brugge

© Davy Coghe
Redactie KW

In de Rodenbachzaal van de Stadshallen in Brugge ontspon zich gisterenavond de Commeere Comedy Cup. De tweelingbroers Piet en Ruben De Ville, de organisatoren van deze talentenjacht voor stand-upcomedians, mochten voor de tiende editie van hun initiatief een recordopkomst noteren. Deze wedstrijd geniet dan ook (inter)nationale aanzien, want ook deze keer mochten ze in de persoon van Arian Compen een Nederlandse kandidaat begroeten.

Op de Commeere Comedy Cup – een verwijzing naar De Commeere, de gratis Brugse stadskrant die tweemaandelijks verschijnt – krijgen acht geselecteerde stand-upcomedians negen minuten om zich waar te maken. Net als op de eerste editie was David Galle de master of ceremony. De ingeweken Bruggeling, afkomstig uit Wervik, deed zijn presentatiewerk met brille. Met bijzonder gevatte en grappige tussenkomsten praatte hij de Commere Comedy Cup aan elkaar en introduceerde hij de acht deelnemers.

Die streden voor de prijs van de jury (200 euro) en die van het publiek (de lengte van de primus in bakken Brugse Zot). De vijfkoppige jury stond onder leiding van Ygor uit Poperinge, het pseudoniem van Filip Haeyaert, die trouwens de eerste editie van dit concours won.

Die jury kwam zeer snel tot een unanieme beslissing: voor hen stak Hans Cools er met kop en schouders bovenuit. De 31-jarige Lichterveldenaar draafde als laatste kandidaat op, pakte de zaal meteen in en hield de aandacht van iedereen moeiteloos negen minuten lang bij zijn set. Ook voor de prijs van het publiek ging hij met het overgrote deel van de stemmen lopen. Dit leverde hem liefst acht bakken Brugse Zot op.

Hans Cools grote triomfator op tiende Commeere Comedy Cup in Brugge
© Davy Coghe

“Ik ben nog maar iets langer dan een half jaar met stand-up comedy bezig”, sprak Cools achteraf. “Een workshop stand-upcomedy heb ik nooit gevolgd. Ik ben een vlotte babbelaar. Op uitnodiging van de plaatselijke Chiro en de perskring van Lichtervelde heb ik initiatieven aan elkaar gepraat. Mijn gehoor vond dit best grappig. Op aangeven van iemand heb ik me vorig jaar ingeschreven voor Humo’s Comedy Cup. Daar haalde ik de halve finale, een opstapje naar meer optredens.”

Ondertussen deed Cools voorprogramma’s voor onder meer Piv Hivluv, Kamagurka en Steven Mahieu, de geboren Oostendenaar die gisterenavond na het concours een half uur lang het publiek aan het lachen kreeg in het Belfort. “Van hun optredens heb ik heel wat opgestoken op het vlak van timing, ritme en interactie met het publiek”, aldus Cools die zijn humor typeert als herkenbaar. “Mijn gezinsleven vormt de belangrijkste bron van inspiratie. Met dank aan mijn vrouw en kindje dus. (lacht) Zaken die ik met hen meemaak, haal ik uit hun context en vergoot ik uit.”

Cools, van opleiding ingenieur Bouwkunde, werkt als productmanager en doet voor zijn werkgever regelmatig bedrijfspresentaties. “Door mijn gezinssituatie koester ik als jonge vader geen ambities om (semi)professioneel aan de slag te gaan als stand-upper”, gaf Cools mee. “Ik wil wel vaker optreden met een set die ondertussen zo’n dertig à veertig minuten duurt, maar naar een zaalshow werk ik niet toe. Plannen om te toeren, heb ik dan ook niet, maar mensen mogen mij altijd contacteren om een babyborrel, eetfestijn of een avondje stand-upcomedy van een humoristische toets te voorzien.”

Hans Cools
Hans Cools© Davy Coghe

Voorts kende de jury de tweede prijs toe aan Yannick Joos. De Brusselaar voorzag de Commeere Comedy Cup van een Alex Agnew-touch en schuwde de grof gebekte humor niet. Kenneth Festjens uit het Oost-Vlaamse Ruien legde beslag op het brons met een ontspannen set vol onderkoelde humor. Beiden gingen met een cadeaubon ter waarde van vijftig euro voor een Brugse kledingzaak naar huis.

Voor zijn grappenarsenaal putte de 30-jarige streekkandidaat Kenny Deroo uit Varsenaar uit zijn jeugdjaren en professionele bestaan. Ook hij was meer dan verdienstelijk, maar woog nog te licht voor een podiumplaats.

Voorts nog enkele van de leukste quotes van de avond van de kandidaten die buiten de top drie van de jury vielen:

“Ik had een pratende papegaai, maar die ging dood. (pauze) Hij had maar moeten zeggen dat hij honger had.” (Arian Compen, een noorderbuur uit de Nederlandse provincie Brabant)

“Zin in comedy? Dan moeten jullie nog zeven minuten wachten.” (Xavier Garcia Diaz, overigens de broer van covermodel Gaëlle)

“Toen ik nog jong was, zat ik het liefst van al voor tv, met een taartje binnen handbereik. Toen droomde ik van een toekomst als werkloze. Om werkloos te zijn, moet je evenwel Kunstgeschiedenis studeren. En dat had ik er niet voor over.” (Kenny Deroo)

“Ik ben al vijf jaar single. Een date voelt dan ook aan als een sollicitatiegesprek.” (de ingeweken Rus Sergej Lopuchanski)

“Sinds kort heb ik een vriend. (pauze) En nu ook een relatietherapeut.” (de bi((polaire) Charlotte Vandegehuchte, de enige vrouwelijke kandidate)

(SVV/foto DC)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier