Griekenland vakantieland, maar niet voor de Mol (en Laure)

Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

Van Bouba weten we al dat het leven geen ponykamp is en Bart voegt er vandaag nog een dimensie aan toe. De Mol is géén ‘Vlaanderen Vakantieland’! Bart’s extravagante bod op de eerste vrijstelling (10.200 euro) was al een beetje in de vergetelheid geraakt, maar de advocaat vond zijn tijd gekomen om nog eens op de voorgrond te treden en keihard uit te halen. Hij verraadde de groep puur voor eigen gewin. Dorien, Salim en (natuurlijk) Bart haalden er hun voordeel uit in de vorm van pasvragen, wat het vertrek van Laure alleen nog maar extra zuur maakt.

Ik vroeg aan Laure wat haar genekt heeft en of ze spijt heeft van iets: ‘Ik heb al mijn geld op een paard verwed. Het verkeerde. En eigenlijk voelde ik al dat ik fout zat, maar toch heb ik het gedaan. Maar ik dacht, als ik nu juist zit, ben ik zeker van mijn Mol en ga ik door naar de finale. Maar ik zat ernaast en moest dus naar huis. Ook de pasvragen van de drie andere kandidaten hebben een grote rol gespeeld. Ik had het gevoel dat ik wel risico’s moest nemen, want ze hadden meteen een stevige voorsprong. Maar zoals zovele kandidaten: mijn tunnelvisie werd me dus fataal. Ik heb spijt dat ik alles op alles heb gezet. En ook dat ik niet heb onderhandeld voor de pasvragen. Salim, Bart en Dorien hebben het gewoon slim gespeeld (lacht)’.

Griekenland vakantieland, maar niet voor de Mol (en Laure)

Gilles verrast de groep al meteen bij aankomst in Athene. In de bakermat van de democratie mag de groep 2 volksvertegenwoordigers kiezen. Zij nemen gedurende 3 dagen alle beslissingen voor de groep. Bart wenst zich géén kandidaat te stellen voor deze functie, omdat hij liever de beslissingen van de volksvertegenwoordigers analyseert. Na een geheime stemming valt de eer uiteindelijk op Dorien en Salim. Ze mogen al direct aan de slag: welke 3 kandidaten hebben een goede muzikale kennis en welke 4 kandidaten beschikken over een goede oog/hand-coördinatie?

OPDRACHT 1: Golf met handicaps (3.000 euro verdiend)

Dorien, Jolien, Salim en Bart maken zich op voor een partijtje golf in het stadscentrum van Athene. Ondanks verschillende handicaps slagen ze in hun 3 holes. Alles gaat zo vlot dat je denkt aan 2 mogelijkheden: ofwel zit de Mol in het andere team ofwel neemt de Mol een snipperdag.

Griekenland vakantieland, maar niet voor de Mol (en Laure)

OPDRACHT 2: Muziekproef (1.750 euro verdiend)

Laure, Alina en Christian krijgen in de Griekse metro quizvragen om op te lossen, mogen in groep touwspringen en zingen zich de longen uit het lijf. Het resultaat mag er zijn, want opnieuw verdienen ze een pak geld. De opdracht slaagt volgens mij omdat Alina op het einde van de opdracht de cruciale beslissing neemt om het antwoord op de laatste vraag (kiezen uit verschillende metrohaltes) aan te geven op basis van de afstand tot de plaats van aankomst. Dit is het Syntagmaplein, waar het keurkorps van ceremoniële wachters van de Griekse president hun erewacht houden. Beide groepen komen aan vóór de wissel van de wacht.

Griekenland vakantieland, maar niet voor de Mol (en Laure)

OPDRACHT 3: Bourgondiërs en fitness (5.095 euro verdiend)

De 2 volksvertegenwoordigers (die perfect samenwerken) mogen de 2 Bourgondiërs van de groep kiezen. Dorien en Salim kiezen voor Dorien en Bart. Deze laatsten mogen vervolgens lekker tafelen op restaurant, waar ze 3 foute ingrediënten moeten detecteren in de gerechten en dranken die op de kaart staan.

De overige kandidaten (Jolien, Alina, Laure, Christian en Salim) gaan naar de fitness om de calorieën te verbranden van alle gerechten die Dorien en Bart consumeren.

Misschien is het te wijten aan de Olympische gedachte, maar het vijftal verbrandt in een recordtempo alle nodige calorieën. Bovendien kunnen ze Dorien en Bart nog net op tijd doen stoppen met eten en drinken. Met deze opdracht wordt maar liefst 5.095 euro verdiend, wat voor uitgelaten reacties zorgt bij de groep op weg terug naar het hotel. In de wagen wordt de spot gedreven met een ‘slechte’ Mol, wat voor een gefrustreerde saboteur zorgt. Er is een troostende Gilles De Coster nodig om hem/haar op te beuren.

Griekenland vakantieland, maar niet voor de Mol (en Laure)

OPDRACHT 4: parachutesprong en het verhoor (geen geld verdiend)

De 2 volksvertegenwoordigers (Dorien en Salim) worden geconfronteerd met een dilemma. De 5 overige kandidaten stappen in het vliegtuig voor een parachutesprong. Probleempje: er zijn slechts 4 parachutes! Wie springt niet? Dit is de vraag die door de volksvertegenwoordigers moet beantwoord worden.

De inzet is ofwel een verdubbeling van het bedrag (2.000 euro wordt dan 4.000 euro) ofwel… 10 pasvragen, te verdelen door de volksvertegenwoordigers.

Uiteindelijk is het Bart die niet springt. Dorien en Salim krijgen gedurende 45 minuten de kans om via individuele gesprekken te achterhalen wie niet springt. De drie dames (Laure, Alina en Jolien) houden zich aan wat afgesproken is (niets zeggen, we hebben allemaal gesprongen en ik was de laatste springer), maar Christian en Bart durven te onderhandelen. Christian denkt dat hij mee kan werken aan de verdubbeling van het geld en zegt dat Bart inderdaad niet gesprongen heeft. Bart ziet zijn kans en heeft direct door dat er pasvragen op het spel staan. Hij bevestigt dat hij de persoon is die niet sprong. In ruil voor zijn ‘eerlijkheid’ ontvangt hij 2 kostbare pasvragen, die het verschil kunnen maken tijdens de eliminatie.

Griekenland vakantieland, maar niet voor de Mol (en Laure)

Deze opdracht was er eentje om in te kaderen. We kregen hier een prachtig staaltje van onderhandelen op hoog niveau voorgeschoteld. Toptelevisie!

Zo wordt de vierde aflevering afgesloten met 16.645 euro in de pot!

Griekenland vakantieland, maar niet voor de Mol (en Laure)

En dan is het tijd voor de eliminatie. De overgebleven kandidaten worden getest op hun kennis over de Mol. Wie is de Mol op het spoor en wie niet?

Extra bij deze eliminatie is dat 3 kandidaten serieus in het voordeel zijn.

We nemen afscheid van de mysterieuze Laure.

Dit valt voorlopig op bij de 6 overgebleven kandidaten

Alina (20) – studente

Alina heeft, niet voor het eerst; een fantastische ingeving. Haar beslissing om juist die metrohalte te kiezen vlakbij het Syntagmaplein betekent het welslagen van de muziekopdracht. Geen haar op mijn hoofd die denkt dat zij de Mol is, echt niet!

Griekenland vakantieland, maar niet voor de Mol (en Laure)

Bart (43) – advocaat

Bart heeft zich opnieuw héél verdacht gemaakt. De dolk in de rug van de groep was pijnlijk, zeker voor afvaller Laure. En waarom stelt de advocaat aan Dorien en Salim voor dat 3 pasvragen voor hem niet nodig zijn? Hij heeft genoeg aan 2 pasvragen. Tegenover Dorien en Salim, de onderhandelaars aan de andere kant van de tafel, zal dat ongetwijfeld heel verdacht overkomen.

Dorien (27) – sauna-uitbaatster

Verspeelde Dorien moedwillig een slag tijdens het golfspel? Dat was geen foutje, maar zag er echt opzettelijk uit! Als volksvertegenwoordiger zit ze in een perfecte positie om niet voor het geld te gaan, maar wel voor de pasvragen.

Jolien (25) – bankbediende

Jolien verwijt Bart dat hij nu voor de tweede keer puur voor zichzelf gaat. Het is een gevoel dat leeft bij gans de groep, maar Jolien geeft er het felst uiting van.

Griekenland vakantieland, maar niet voor de Mol (en Laure)

Salim (28) – shopmanager bioscoop

Als volksvertegenwoordiger zit Salim in een perfecte positie om niet voor het geld te gaan, maar wel voor de pasvragen. Hij stelt bovendien de vragen tijdens de onderhandelingen.

Christian (26) – consultant

Ik schreef vorige week al dat Christian alle moeite van de wereld zal hebben om onder de radar van Bart te blijven. Deze week zien we daar terug een staaltje van. Bart speelt op Champions League-niveau en overvleugelt de groep én de Mol. Hij verdeelt en heerst, al zal het overtuigingskracht vragen om een teleurgestelde groep terug op de been te krijgen na zijn verraad. Christian wordt weer geportretteerd als teleurgestelde teamplayer. Vanaf nu zal hij ook voor zichzelf spelen… Afwachten wat dat concreet zal betekenen voor de groep.

Voorlopig blijf ik bij Christian als Mol. Het gevoel is héél sterk.

Zoals ik al eerder schreef wordt hij af en toe overschaduwd door Bart.

De advocaat speelt het spel zo sterk dat de Mol naar lucht moet happen.

Op naar volgende week, dan weten we ongetwijfeld al een beetje meer!

‘Ollemolle Mol’! Volg het bij ons op www.kw.be/ollemollemol

Mollengroetjes,

Marc Denys

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.