Gino Ester, veertig jaar radiomaker, is vooral bekend als Frans Vandermeulen

Gino Ester tijdens een interview met Marissa Van Boven. © LC
Paul Bruneel

52 jaar is hij en toch al 40 jaar bezig met radio maken. Gino Ester voelde voor het eerst de radiomicrobe kriebelen in 1981 bij de plaatselijke vrije radio Radio Calypso, een radio die toen gevestigd was in de Leopoldlaan in Middelkerke. Calypso was een van de vele radio’s die in die periode in de ether gingen.

“Ik had geen enkele ervaring, maar via een vriend leerde ik de radio en zijn entourage kennen en ik voelde me meteen aangetrokken. Gino vond ik geen geschikte naam om een radioprogramma te presenteren en dus werd ik Felix”, lacht Gino.

“Ik herinner me nog als gisteren mijn eerste programma’s. Na enkele maande kreeg ik een verzoekje van een andere vrije radio Radio ‘t Vissertje om bij hen programma’s te presenteren, daar werd het al wat professioneler aangepakt en ik hapte toe”, vertelt Gino. Hij raakte beetje bij beetje meer bekend als presentator en hij begon er ook steeds meer goesting in te krijgen tot hij gevraagd werd om de ploeg van Radio Horizon in Nieuwpoort te versterken.

Frans Vandermeulen

“Dat kon ik niet laten, want voor mij was dit weer een trapje hoger. Ik kreeg er de kans om Belgische en Nederlandse muziek te draaien in het programma ‘Muziek van het vlakke land’ en kreeg daarbovenop ook nog een zaterdagavondprogramma aangeboden. Ik werd Frans Vandermeulen en dat is een naam die nog heel wat mensen kennen. Toen ik studeerde aan de normaalschool in Brugge kwam ik in contact met mensen van Radio Contact uit Oostende en ik ging die richting uit, alweer een stapje verder en een enorme leerschool voor mij”, geeft Gino mee.

Hij kreeg halfweg de jaren 90 voor het eerst een vrijwilligersvergoeding als presentator. Zijn naam begon na te zinderen en ook andere radiozenders deden een beroep op hem om programma’s te presenteren. Niettegenstaande alles bleef de leidraad in zijn hele loopbaan als radiopresentator toch Radio Horizon, later Radio Beach in Nieuwpoort.

Willem Vermandere

Vandaag is Gino nog altijd actief als presentator bij Radio Beach en Radio Be One in Oostende. Hij maakt heel veel reportages en kreeg ook de gelegenheid om heel wat bekende mensen te interviewen voor de radio.

“Een van de mooiste gesprekken die ik had, was met Willem Vermandere. Ik dacht dat hij na 10 minuten ging zeggen, ‘t is hier genoeg, maar we hebben een uur zitten babbelen. Trouwens Willem was indertijd ook nog medewerker van Radio Horizon.”

Gino is ondertussen bij Radio Beach ook de man geworden die de weerberichten inleest in samenwerking met Rudy Boedts en interviews doet met interessante mensen. Bij Be One draait hij muziek en zorgt voor voldoende regionaal nieuws.

Zoon Lennert

Professioneel presentator is Gino Ester nooit geworden maar daar heeft hij niet echt spijt van. “Ik heb geleerd tevreden te zijn met wat ik heb en ik heb heel wat prachtige momenten beleefd in mijn 40 jaar als radiomaker” zegt hij.

Gino heeft samen met zijn partner Belinde een zoon Lennert. “Hij is 12 jaar en gaat graag mee op stap om reportages te maken en waar nodig helpt hij ook graag, maar of hij echt in de sporen van zijn vader zal treden, daar is het nog wat te vroeg voor. We zien wel” besluit Gino.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.