Gidsbeurten in Brugge opnieuw beperkt toegelaten, voorlopig slechts één boeking

Gidsbeurtn worden opnieuw toegelaten in Brugge, maar er zijn nog geen boekingen.©Davy Coghe Davy Coghe
Gidsbeurtn worden opnieuw toegelaten in Brugge, maar er zijn nog geen boekingen.©Davy Coghe Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Visit Bruges laat beperkte gidsbeurten opnieuw toe en heeft de Brugse stadsgidsen hiervan op de hoogte gesteld. Bij de West-Vlaamse Gidsenkring is er alvast nog maar één aanvraag voor een gidsbeurt binnen gekomen.

“Gidsenactiviteiten tot maximum negen personen, plus gids, zijn opnieuw toegelaten.” Die mededeling stuurde toerismemanager Dieter Dewulf van Visit Bruges de toeristische wereld in. Eerst waren het er maximaal drie, na het jongste overlegcomité is dit uitgebreid naar negen toeristen. Volgens Johan Lowyck, secretaris van de West-Vlaamse Gidsenkring, voert Visit Bruges met die boodschap de jongste richtlijnen van Toerisme Vlaanderen uit.

Enkel buiten

Overigens is het covid-19 veiligheidsprotocol voor gidsen nog altijd van toepassing. Dat houdt onder meer in dat er enkel in de buitenlucht mag gegidst worden, niet in musea of historische gebouwen. Minimum 1,5 meter afstand bewaren en mondmaskers, indien de social distancing niet kan verzekerd worden, zijn verplicht. De gids moet ook zijn handen ontsmetten na elk contact met een deur, audiofoon of zelfs trapleuning. En hij moet na de gidsbeurt ontsmettende gel aanbieden aan alle deelnemers.

Perspectieven

“De West-Vlaamse Gidsenkring heeft nog maar één aanvraag voor een gidsbeurt binnen”, zegt voorzitter Michel Goeman. “Maar we zijn blij dat de maatregel versoepeld is. Groepjes van tien openen perspectieven. Alle gidsen snakken ernaar om opnieuw toeristen te kunnen rondleiden. Voorlopig is de interesse eerder gering. Deze week werd er door de West-Vlaamse Gidsenkring slechts één nieuwe gidsbeurt uitgevoerd. Het is nog lang geen stormvloed van aanvragen, het is wel een nieuw begin. We kunnen weer publiciteit maken. We kunnen denken aan heropstarten en opnieuw plannen maken voor activiteiten. We zijn daar ook druk mee bezig. Maar het moet veilig blijven. Zo herdenken we onze Brugse Ommetjes en laten kleine groepen om de tien muniten starten om samenscholingen te vermijden.“

“Bubbels van 9 is oké, groepen van 15 à 20 zou natuurlijk ideaal zijn. Maar we weten allemaal dat het virus eerst meer onder controle moet zijn. We steunen daarom de aanpak van de overheid. We hopen dat we met z’n allen samen de zomer en het najaar kunnen redden.“

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.