Geen jaar gratis voor Iben uit Gits

Redactie KW

Nadat hij zich eerder impulsief inschreef voor het tv-programma ‘1 jaar gratis’, slaagde Iben Oosterlynck erin door te stoten naar de finale. Die verloor hij zaterdag van kandidate Marianne uit Oost-Vlaanderen. “In principe ben je wel ontgoocheld natuurlijk, maar een avontuur ben ik alleszins rijker”, klinkt het.

Iben Oosterlynck (22) is afkomstig uit Gits. Samen met zijn ouders Erny Oosterlynck en Gina Callens en zus Lisa Oosterlynck woont hij in Gits. Na zijn middelbare studies in Barnum trok hij naar Gent. Hij studeert er voor burgerlijk ingenieur. Als preses van studentenclub ‘H.S.C. Rodenbach’ beleeft hij er de tijd van zijn leven.

Het vorige seizoen van ‘1 jaar gratis’ dateert van 2008. Toen was Iben 10 jaar. “Ik kende het programma dus niet echt maar het kwam me wel bekend voor. In een impulsieve bui heb ik me op een avond ingeschreven. Toen had ik eigenlijk ook al iets gedronken”, lacht Iben.

De opnames dateren intussen al van september. “Mijn deelname nam in feite niet zoveel tijd in beslag”, vertelt hij. “Het ging om drie weekends in totaal, eerst een kennismakingsweekend en daarna twee opnameweekends van telkens 3 opnamedagen.” Met de andere kandidaten heeft hij echter wel nog contact. “We hebben een whatsapp-groepje waarin er af en toe een bericht gepost wordt. Normaal gingen we ook met alle kandidaten samen eten en naar de finale kijken zaterdag maar door het Coronavirus is dat natuurlijk afgelast geweest, ik keek nu samen met mijn ouders.”

In die finale had Iben best wel last van stress. “Het was in elk geval heel spannend. In je achterhoofd zit die grote som geld en dan slaat je kop nogal snel tilt. Acht seconden is kort om te beslissen en de stress speelde zeker ook een rol. Achteraf weet je natuurlijk snel dat je anders had moeten kiezen. Ik zie het echter zo: ik heb niks verloren, ik ben enkel een avontuur rijker.”

Iben kijkt dus zeker positief terug op zijn ervaring met ‘1 jaar gratis’. “Vooral in Gits spreken veel mensen me aan over mijn deelname. Ik ben blij dat ik meedeed, het was gigantisch tof.”

(EV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.