Gedenksteen op Scherpenberg in Heuvelland herinnert aan eerste Amerikaanse dode aan het front in Eerste Wereldoorlog

Joseph Schram, Bart Vanacker en Trig Mabrey bij het gedenkteken, samen met een ander lid van American Legion. (foto EF) © Eric Flamand
Redactie KW

De Amerikaanse student en ‘boy-scout’ Trig Mabrey kreeg van zijn scoutsleider, Joseph Schram, de opdracht om op zoek te gaan naar de eerste Amerikaanse soldaat die sneuvelde aan het front tijdens de Eerste Wereldoorlog. Dat blijkt William Leonard te zijn, die op de Scherpenberg de dood vond. Een gedenkteken herinnert nu aan zijn verhaal.

De site van de Scherpenberg kreeg recent een make-over met een picknickbank naast het kunstwerk in wilgenvlechten. Nu is daar een zandsteen bijgekomen, met een herdenkingstekst voor de Amerikaanse soldaat. William Leonard meldde zich tijdens de oorlogsjaren aan bij het 7th Infantry Regiment New York National Guard. Hij werd daar lid van het bestuur van de oorlogskrant van zijn regiment.

Op 14 juli 1918 werd hij vrijwilliger voor een gevaarlijke missie op en rond de Scherpenberg. “Mogelijk was hij op zoek naar een goed verhaal”, vertelt schepen van Toerisme Bart Vanacker. “Samen met enkele mannen van het 26th Royal Fusiliers moest hij prikkeldraad herstellen in niemandsland, tot er boven hun hoofden opeens een artilleriegevecht uitbrak.”

“De Britse sergeant beval de mannen nog om naar de loopgraaf terug te keren, maar meteen daarna ontplofte er een bom in hun midden. William werd door splinters in de maag geraakt. Hij werd nog 100 meter verder in veiligheid gebracht door een Britse officier die uit de loopgraaf was gesprongen om hem te helpen, maar dat mocht helaas niet meer baten.”

Klein Zwitserland

De Scherpenberg was tijdens de Eerste Wereldoorlog een observatiepost van de Britse generale staf. In de buik van de berg werden slaapplaatsen, een commandopost en een hospitaal gerealiseerd, evenals ingangen van tunnels die naar het door de Duitsers bezette Wijtschate liepen.

De site van de Scherpenberg wordt soms ook Klein Zwitserland genoemd. “Het natuurgebied is ontstaan in de diep ingesneden bedding van een beek die verderop in de Kemmelbeek uitmondt”, duidt de schepen. “Het uitkijkpunt biedt een geweldig zicht op de bergen van Heuvelland, vandaar de vergelijking.” (MDN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier