Foto’s van Luc en Catherine scoren in Wervik

We zien van links naar rechts laureaten Catharine Delbecque, Luc Vanthuyne, Marie-Paule Leleu, Eddy Degroote en Elien Valcke. Gerdy vantomme en Freddy Lesage waren verontschuldigd. (foto LVW) © Luc Vanthuyne
Olaf Verhaeghe

Luc Vanthuyne en Catharine Delbecque veroverden allebei de eerste plaats in de fotowedstrijd ‘Mijn mooiste foto’, een organisatie van VTB-Kultuur. Luc kon de vakjury overtuigen in de reeks Groot-Wervik. Catharine kreeg van de jury de meeste punten achter haar naam in de reeks vrij onderwerp.

Een veertigtal deelnemers stuurde de afgelopen maanden 255 foto’s door. Er waren twee reeksen: Groot-Wervik en vrij onderwerp. In ‘t Forum vonden de projectie en de prijsuitreiking van de deelnemende foto’s plaats. En zoals boegbeelden Bernard Delvoye en Dominiek Druart het beaamden: er zaten pareltjes tussen. Een vakjury, de fotoclub van Langemark, beoordeelde de foto’s anoniem. Uit elke reeks werden tien foto’s weerhouden. Uiteindelijk werden de drie beste foto’s gelauwerd. Het publiek kreeg ook de kans om haar stem uit te brengen.

Vakmanschap

Luc Vanthuyne werd in de reeks Groot-Wervik winnaar met een monochroom beeld van de Leiewerken die enkele jaren geleden heel wat belangstelling kenden. “Ik volgde voor enkele media de plaatsing van de nieuwe Leiebrug vanop de eerste rij”, vertelt Luc die al 31 jaar actief is als persfotograaf, onder meer voor deze krant.

Met dit beeld van de werken aan de Leiebrug haalde Luc Vanthuyne de eerste plaats van de jury en de stem van het publiek. (foto Luc Vanthuyne)
Met dit beeld van de werken aan de Leiebrug haalde Luc Vanthuyne de eerste plaats van de jury en de stem van het publiek. (foto Luc Vanthuyne) © Luc Vanthuyne

“De plaatsing van de stalen grensbrug bleek een huzarenstukje waarbij hoogtechnologisch materiaal werd gebruikt. Enkele maanden later nam ik opnieuw foto’s van de afwerking van de omgeving. Deze maal kreeg ik in het begin van de Leiestraat een Portugese kasseienlegger in het vizier. Wat ik zag, was puur ambachtelijk werk. Dit in schril contrast met de werken waarbij de grensbrug met behulp van geavanceerd materiaal over de Leie werd geplaatst. Vooral de passie waarmee deze arbeider de kasseien in een snel tempo legde, raakte me.”

Luc kreeg niet alleen van de vakjury de meeste punten voor zijn contrastrijke foto, ook de publieksprijs mocht hij ontvangen.

Paddenstoelen

In de reeks vrij onderwerp zegevierde Catharine Delbecque met een high-key foto, genomen in Zeeland. “Deze foto nam ik tijdens een zonovergoten junidag”, weet Catharine. “Te veel zon kan een fotograaf parten spelen maar deze keer werd de zon mijn bondgenoot. Door het teveel aan licht werd er heel weinig detail weergeven en is het een rustig en minimalistisch beeld geworden”, benadrukt Catharine.

Catharine Delbecque veroverde met haar foto de eerste plaats in de categorie vrij onderwerp. (foto Catharine Delbecque)
Catharine Delbecque veroverde met haar foto de eerste plaats in de categorie vrij onderwerp. (foto Catharine Delbecque) © CATHARINE DELBECQUE

Fotografie heeft haar altijd geboeid. “Tot ik tien jaar geleden de lat hoger wou leggen en cursussen begon te volgen. Dat groeide uit tot een ware passie. Regelmatig bezoek ik fototentoonstellingen waar ik inspiratie opdoe.”

Catharine fotografeert het liefst in de natuur maar ook straatfotografie trekt haar aandacht. “Dat is geen gemakkelijke vorm van fotografie”, ervaart Catharine. “Ik zou er nog meer tijd en energie willen insteken. Met het herfstseizoen voor de deur zal ik opnieuw mijn macrolens op de camera klikken. Ik kan vele uren zoet zijn met het fotograferen van paddenstoelen.”

In de reeks Groot-Wervik behaalde Gerdy Vantomme een tweede plaats. Eddy Degroote eindigde derde. Elien Valcke werd tweede in de reeks vrij onderwerp. Freddy Lesage behaalde brons. In deze reeks kreeg Marie-Paule Leleu de meeste stemmen van het publiek achter haar naam.

(OV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.