Fotograaf Tom D. Jones lanceert eerste fotoboek in zwart-wit

Fotograaf Tom D Jones presenteert zijn nieuw boek Littoral. (foto DM)
Redactie KW

Tom D. Jones is een internationale grootheid als het gaat om artistieke lanschapsfotografie. In de prijzenkast van de Knokke-Heistse fotograaf staat al een resem awards en andere prestigieuze prijzen. Met ‘Littoral’, de nieuwe tijdloze zwart-witreeks en -boek, brengt de Hasselblad masterfotograaf opnieuw topfotografie.

Na zijn kleurreeksen ‘Momentum’ en ‘Aether’ met bijhorend boek is er nu Littoral, een gloednieuwe zwart-witreeks. “De beelden in mijn derde boek gaan allemaal over de kust en vooral over het strand. De beelden kwamen tot stand tussen 2015 en 2020 en werden allemaal gemaakt in Knokke-Heist en Zeeuws Vlaanderen met de nieuwe jachthaven in Cadzand. Het boek bevat zestig exclusieve werken”, aldus Tom D. Jones. “Ik werkte tot nu toe altijd met kleur. Littoral is mijn allereerste reeks in zwart-wit. Voor mijzelf heb ik uitdagingen nodig. Kleur kwam in mijn oeuvre al zo vaak aan bod. Vandaar dat ik nu een totaal andere richting koos. Ik woon en leef in Knokke-Heist en kan als kunstfotograaf onmiddellijk inspelen op de meest uitzonderlijke omstandigheden aan onze kust. Vele factoren zoals uitzonderlijk licht, waterstand, windrichting, storm, wolken… zijn de elementen waar ik rekening mee houd voor ik naar het strand trekt. In mijn nieuw boek breng ik ook enkele unieke beelden die tijdens de lockdown genomen werden. Er waren toen enkele serieuze stormen waarbij het zand tussen de cabines mooi was opgewaaid. Niet toevallig werkte ik vijf jaar aan deze zwart-witreeks”, aldus Tom D. Jones die de prestigieuze Hasselblad masteraward won in 2012.

Licht en diepte

Tom D. Jones alias Tom Devinck is daarmee de allereerste Belgische Hasselblad master en treedt zo bij in een lijstje van illustere namen waaronder Anton Corbijn, Albert Watson… Enkele jaren geleden won hij op de European Professional Photographer of the Year-awards de gouden camera in de reeks ‘European Wildlife Photographer of the year’ met zijn reeks ‘Game Over”. Kenmerkend voor zijn werk zijn de strakke composities, licht en diepte die vooral een enorme rust en eenvoud uitstralen. Zijn werken worden verkocht in galerieën in Den Haag, St. Tropez, Parijs, Kaapstad en uiteraard ook in zijn eigen galerieën in Knokke. Voor iedereen die van het strand en de kust houdt is het nieuwe kunstboek een ‘must have’ in je boekenkast. (Dirk Meulders)

Het boek Littoral wordt samen met een tentoonstelling voorgesteld worden tijdens het ‘Art @ Knokke’ weekend op 8 en 9 augustus in de Jones Gallery Zeedijk Zoute 817-818. Open van 11 tot 13uur en 14.30 tot 18 uur. Littoral is uitgegeven op linnen hardcover. Het boek is verkrijgbaar in de Standaard boekhandel, RR Corner en RR Apart, dienst toerisme, Jones Gallery Zoute en online www.tomdjones.com en kost 55 euro.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.