Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

Marc Denys
Marc Denys Enthousiaste mollenvanger uit Veurne

Alle groene en rode schermen worden na deze aflevering veilig opgeborgen, want de ‘gewone’ afleveringen van het Vier-programma De Mol zitten erop. Vanavond kwamen ze nog met 4 aan de start, terwijl er slechts 3 plaatsjes beschikbaar zijn voor de grote finale. Om daar te raken moeten de kandidaten nog eens alles uit de kast halen. Jolien en Bart zullen de daaropvolgende morgen ontwaken met zware kuiten, terwijl Christian een Spartaanse pijl te verwerken kreeg. Klein bier in vergelijking met wat jullie mollenvanger op zijn bord kreeg, want het rode scherm voor Christian kwam aan als een mokerslag!

De ochtendstond heeft goud in de mond, maar de 4 kandidaten hebben vooral oog voor hun bagage waar uit gestolen werd. Er waren dieven op pad, met een voorliefde voor hun loop- en bergschoenen. Gilles De Coster zoekt vervolgens 2 boodschappers en 2 personen die liever boodschappen gaan doen. Jolien en Bart wacht op hun slippers een Spartaanse beproeving, terwijl Alina en Christian de plaatselijke supermarkt gaan plunderen.

Aflevering 7 betekende het afscheid van Christian en ik kon hem kort enkele vragen stellen.

Christian, wat denk je over de Mol zelf? Speelt hij/zij het spel goed?

De Mol speelt het fantastisch. Ik ben “grote fan” (haha). Elk jaar moet de Mol een goede strategie hebben om onverdacht te kunnen mollen, en dit jaar is dat ook weer uitstekend gelukt.

Je was voor veel mensen (ook voor mij) héél verdacht. Hoe voelde dat?

Een beetje verdacht zijn in Vlaanderen voelde wel leuk. Maar ik heb mezelf niet echt met opzet verdacht gemaakt.

OPDRACHT 1: Boodschappenlijstje (1.240 euro behaald)

In het oude Sparta was het geen schande om te stelen buiten de gemeenschap, maar wel om betrapt te worden. Alina en Christian krijgen van Gilles een boodschappenlijstje om bij elkaar te stelen. Tot 3 keer toe gaan ze op dievenpad in een zelfde winkel, waar enkel de manager weet dat stelende Belgen op bezoek zijn. Het lukt 2 keer wonderwel, maar bij hun derde doortocht wordt Christian bij de kraag gevat. In totaal krijgt Gilles 9 artikelen overhandigd, waar ze niet voor betaald hebben. Het brengt 1.240 euro op voor de groep.

Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

OPDRACHT 2: Spartanen (4.000 euro te verdienen; 2.000 euro behaald)

Jolien en Bart wacht een helse beproeving. Binnen de 3 uur dient 17 kilometer afgelegd te worden, met als inzet 4.000 euro voor de pot. In de Griekse stad Sparta leidden de zeer weerbare bewoners eeuwenlang een sober, streng gereglementeerd en militaristisch leven en na deze aflevering kunnen we ons daar een beeld bij vormen. Jolien en Bart trotseren blootsvoets 2 kilometer doornen en ander onheil om vervolgens 2 zware watertonnen te dragen over een zelfde afstand.

Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

De derde beproeving bestaat erin om de laatste 6 kilometer al lopend af te leggen, zonder onderbreking. Op het eind van deze Spartaanse ontbering dienen ze een boodschap af te geven bij het standbeeld van koning Leonidas. Alina en Christian lopen daar gevaar, al zijn ze zich daar nog niet van bewust. Het belangrijkste wapen van een Spartaanse keursoldaat was zijn schild. Jolien en Bart dienen Alina en Christian met 2 stevige schilden te beschermen tegen 40 pijlen van plaatselijke boogschutters. Bart zorgt met zijn nieuwsgierigheid voor een verdubbeling van het voorzien aantal pijlen, aangezien hij het niet kon laten onderweg al de omslag met een boodschap over de opdracht te openen. Bart bedenkt al lopend een strijdplan om enkel Christian te beschermen, alleen houdt hij er zich niet aan. Christian moet in zijn origineel plan op de grond zitten, maar eenmaal ter plaatse laat hij hem plaatsnemen op een stoel. Christian wordt afgeschoten en Alina wordt niet geraakt, wat 2.000 euro oplevert voor de pot.

Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

OPDRACHT 3: Babbelbox (geen geld te verdienen)

Twee zware opdrachten achter de rug, tijd voor een Grieks gebak. Gilles De Coster verrast elke kandidaat met een tiropitakia, bereid met lekkere fetakaas. Eentje bevat echter een volledige teen rauwe look. Jolien kiest goed en het zijn de medekandidaten die haar lookadem moeten trotseren in de babbelbox.

Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

Alina mag als eerste, en via haar vernemen we dat ze niet meer spreidt tijdens de eliminatie. Vervolgens komt Bart aan de beurt en hij speelt zijn ogenschijnlijk nonchalante zelf. Als laatste komt Christian aan de beurt en de manier van ondervragen verraadt dat Jolien de Brusselse consultant niet echt vertrouwt. Hij vertrouwt haar ook toe dat hij tijdens het spel veranderde van Mol.

Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

OPDRACHT 4: Kofferopdracht (5.000 euro te verdienen; 0 euro behaald)

De groep maakt zich op voor een treinreis dwars door de bergen naar Diakofto. Tijdens een spannende kofferopdracht staat er echter veel op het spel, namelijk een ticket voor de finale!

De kandidaten kunnen kiezen tussen 6 koffers: 4 met geld en 2 met een vrijstelling. Er valt maar liefst 5.000 euro te verdienen, maar iedereen lonkt natuurlijk naar een koffer met de vrijstelling. Elk moet op het einde van de rit een koffer nemen. Als 2 personen de vrijstelling nemen, vervallen deze. De personen die voor het geld gingen ontvangen dan 2 pasvragen!

Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

Tijdens de eerste ronde liegt iedereen behalve Alina over de inhoud van zijn/haar koffer.

Jolien heeft direct prijs met de grijze koffer waar de vrijstelling in steekt, terwijl de overige kandidaten zich tevreden moeten stellen met geldbedragen.

Een eerste tussenstop van 5 minuten kan de kandidaten extra informatie opleveren. Bart valt hier op door niet eens te willen nadenken over de oplossing van een raadsel. Met het eindstation in zicht behoudt Jolien haar plaats voor de finale in de vorm van de vrijstelling. De anderen zien hun geldbedrag in rook opgaan.

Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

Zo wordt de zevende aflevering afgesloten met 22.235 euro in de pot! De zenuwen staan strak gespannen voor de laatste eliminatie. De overgebleven kandidaten worden getest op hun kennis over de Mol. Wie is de Mol op het spoor en wie niet? Heel veel nerveuze lachjes, behalve bij Jolien natuurlijk. Het zal gaan tussen Alina, Bart en Christian en deze laatste trekt aan het kortste eindje.

We nemen afscheid van Christian en dit valt vandaag op bij de 3 finalisten:

Alina (20) – studente logopedie

Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

Christian vindt Alina verdacht in de supermarkt. De studente wil wel heel veel bij elkaar stelen, met het risico om betrapt te worden. Heeft Christian tijdens de eliminatietest al zijn vragen ingevuld met de studente in gedachten?

Alina krijgt geen enkele van de 40 pijlen tegen haar, terwijl Jolien en Bart zich toch vooral concentreerden op de bescherming van Christian.

Alina is de Mol niet.

Bart (43) – advocaat

Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

Toen ik nog volop Christian verdacht schreef ik het al: als ik het fout heb, is Bart een fenomenale Mol. En ik schreef ook: ‘Als Bart de Mol zou zijn, dan heeft hij een duidelijk strijdplan. Flink toeslaan een maand voor de start tijdens het bieden voor de vrijstelling (10.200 euro) en vervolgens de voorbeeldige, fanatieke kandidaat spelen. Onder het motto ‘het doel heiligt de middelen’ heeft de advocaat in elk geval het spel het meeste beïnvloed met zijn gedrag en acties.’

Liet Bart zich tijdens de kofferopdracht echt zo gemakkelijk in de luren leggen door Jolien en haar leugen rond de vrijstelling? En waarom vond de advocaat het niet eens de moeite om samen met Christian het raadsel proberen op te lossen?

Jolien (25) – bankbediende

Finalisten De Mol 2020 zijn bekend: Alina, Jolien en Bart!

Jolien mag haar 2 handjes kussen dat ze via een vrijstelling haar plaats kon veilig stellen voor de finale. Net voor de eindstrijd ziet ze zich verplicht, net als jullie mollenvanger, om volledig opnieuw te beginnen, aangezien haar verdachte, Christian, het rode scherm zag!

Ik vermoed dat gans Vlaanderen nu in haar de Mol ziet, maar ik richt mijn pijlen nu op Bart. Het leek me onmogelijk dat de Mol al van bij de start verschroeiend zou uithalen via een hoog bod op een vrijstelling, maar ondertussen groeit het besef dat ik me heb laten rollen door de advocaat. Hoe is het mogelijk!

Zondag 26 april weten we eindelijk wie ons al die weken bij de neus neemt. De Mol komt dan bovengronds en dan hebben we pas echt zekerheid. De winnaar steekt een niet te versmaden geldbedrag van nu al 22.235 euro op zak!

Op naar volgende week en laten we duimen voor Jolien!

‘Ollemolle Mol’! Volg het bij ons op www.kw.be/ollemollemol

Mollengroetjes,

Marc Denys

Meer info vind je in de Mollengroep op Facebook: www.facebook.com/groups/Mollengroep

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.