Oostende is weer hot als decor voor Vlaamse fictie

De cast bevat voornamelijk West-Vlaamse acteurs en actrices.© VRT
De cast bevat voornamelijk West-Vlaamse acteurs en actrices.© VRT
Hannes Hosten

Oostende is momenteel meer dan ooit het mekka voor het draaien van Vlaamse fictie. Op de Oosteroever startten vorige week de opnames voor de brandweerserie ‘Onder vuur’ en binnenkort wordt in Mariakerke de serie ‘De redders’ opgenomen. De badstad is hot als fictiedecor, maar Toerisme Oostende zet zich al jaren in om televisiemakers aan te trekken en te ondersteunen. Directeur Peter Craeymeersch neemt ons mee achter de schermen.

Vorige week werd gefilmd hoe het team van Post Oosteroever een uitgebrande bus bluste. Topacteurs als Louis Talpe, Sam Louwyck, Ann Tuts, Lien De Graeve en Piet De Praitere geven gestalte aan dit kleine, maar karaktervolle brandweerkorps. Productiehuis Geronimo maakt de serie, die in het najaar van 2021 te zien zal zijn op Eén. De komende weken beginnen ook de opnames voor ‘De redders’, een serie van productiehuis 100.000Volt voor tv-zender Play4. Deze reeks zal familiebadplaats Mariakerke als decor hebben en de komende twee jaar op tv te zien zijn.

Wie de Oostendse film- en tv-ambities al jaren mee belichaamt, is toerismedirecteur Peter Craeymeersch, tevens gedelegeerd bestuurder van het Filmfestival. Al sinds 2005 heeft Toerisme Oostende een eigen Film Office om televisiemakers te overtuigen om naar Oostende te komen en hen hier te ondersteunen. “Eigenlijk deden we dat al veel langer”, vertelt Peter. “Wij hadden hier al programma’s als de detectivereeks ‘Sedes & Belli’, de muziekprogramma’s ‘De Muziekdoos’ en ‘Hitkracht’, ‘Het Gouden Oog’, het spelprogramma ‘Sterrenslag’…”

34 aanvragen in 2019

“Toenmalig topman van Toerisme Vlaanderen Wim Vanseveren overtuigde ons om als Film Office naar buiten te treden”, vervolgt Peter. “Er is een rechtstreekse return, omdat de tv-makers hier moeten eten en vaak ook overnachten. Daarnaast kunnen films en tv-programma’s bijdragen tot het imago van je stad en zijn er ook spin-offs mogelijk, zoals destijds de Flikkendag in Gent, die volk naar je stad lokken. Sindsdien is het aantal opnames alleen maar toegenomen.”

“Alles begint bij artistieke vrijheid van de makers, maar wij geven inspiratie en dat helpt wel” – Toerisme Oostende

“In 2019 waren er 34 aanvragen voor opnames in Oostende. Door de coronacrisis is 2020 moeilijk vergelijkbaar. Het gaat soms om commercials, maar meestal om tv-series en films. Daarbij waren er opnames voor ‘Beau Séjour 2’, ‘Gert Late Night’, ‘Belgium’s Got Talent’, ‘De Ideale Wereld’ in het Upstairs-hotel en alle opnames voor de Franstalige film ‘L’Ennemi’, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van de politicus Bernard Wesphael, die verdacht werd van de moord op zijn vriendin in Oostende. Die film moet nog uitkomen.”

“Meestal zijn het de tv-makers die bij ons aankloppen, niet omgekeerd”, zegt Peter. “Maar het leuke aan Oostende is dat het een compacte stad is, zonder grote afstanden, maar wel met alle mogelijkheden: een haven, luchthaven, de zee, hotels voor de overnachtingen… Een voordeel is ook dat ze ons intussen wel al een beetje kennen.”

Niet voor niets

Sommige series worden echt aan Oostende gelinkt, bij andere moet je hier al goed thuis zijn om het decor te herkennen. Maar dat is de artistieke vrijheid van de makers. “Alles begint bij het scenario. Dat moet kloppen. Het mag niet voelen als gekocht. Maar wij denken wel mee over mogelijke locaties en over het praktisch-organisatorische. Zo geven wij inspiratie en dat kan wel helpen. Ook de politie, brandweer, dienst openbaar domein van de stad… dragen daar hun steentje toe bij.”

Een uitgebrande lijnbus vormt een deel van het decor.© JRO
Een uitgebrande lijnbus vormt een deel van het decor.© JRO

“Meestal betalen wij niet voor opnames in Oostende, maar er zijn uitzonderingen. Destijds betaalden wij voor het VTM-spelprogramma ‘Sterrenslag’, ook omdat dat altijd begon met een commercial over wat er hier allemaal te doen was. Voor ‘Onder vuur’ en ‘De redders’ is ook betaald, omdat de stad een wezenlijke rol speelt in het verhaal en bij ‘De redders’ ook vanwege de educatieve achtergrond en de kans om Mariakerke als familiebadplaats in de markt te zetten.”

Discussie

De serie ‘De redders’ zorgde nochtans voor wat discussie. De intercommunale kustreddingsdienst IKWV wou niet meewerken, omdat de reeks afbreuk zou doen aan het professionalisme van de redders. Maar Toerisme Oostende ziet er geen graten in. “De makers kwamen al heel in het begin bij ons en overtuigden ons van hun nobele bedoelingen”, aldus Peter Craeymeersch. “Wij plannen nog een gesprek met IKWV, want ik denk dat zij de boot daar zullen missen. Hoe meer de redders bekend zijn, hoe meer begrip en aandacht er is voor wat ze doen. Natuurlijk is er naast de reële insteek rond het beroep van redder ook aandacht voor wat redders na hun uren doen, maar dat gebeurt met goede bedoelingen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier