Jan Verheyen krijgt miljoen euro voor verfilming Inno-brand: “Nog lange weg af te leggen”

De film ‘Happening’ zou ten vroegste in 2023 in de bioscoopzalen verschijnen. (foto's Belga)
De film ‘Happening’ zou ten vroegste in 2023 in de bioscoopzalen verschijnen. (foto's Belga)
Bert Vanden Berghe

Regisseur Jan Verheyen werkt al een paar jaar aan ‘Happening’, een film die zich afspeelt tijdens de verwoestende brand in de Brusselse ‘Innovation’ in de jaren 60. Met een subsidie van één miljoen euro is nu een belangrijke stap gezet in de richting van een effectieve release.

Het zijn drukke tijden voor regisseur Jan Verheyen. Deze zomer hoopt hij de film ‘Bitter Sweet Sixteen’ te draaien, gebaseerd op een verhaal die zijn dochter schreef. Eind oktober verschijnt ook ‘Red Sandra’ in de bioscoop, de film die hij maakte met zijn vrouw Lien Willaert. En al een paar jaar zit Verheyen in zijn hoofd met ‘Happening’, waarbij de brand in de Brusselse ‘Innovation’ een belangrijke rol speelt. “Het is een boutade, maar het verhaal van de grote oorlog, vertel je ook aan de hand van kleine verhalen. Het draait dus rond enkele personages die zich toevallig op die plek bevinden in de jaren 60.”

Maar zo’n set klinkt niet alleen duur, het is het ook. “Ik denk dat we dan al snel richting de 4 à 5 miljoen euro aan kijken”, weet Jan. “Er kan al heel veel gedaan worden met special effects, maar laat nu net rook, water en vuur moeilijk te ensceneren zijn.” Het Vlaams Audiovisueel Fonds komt nu over de brug met een miljoen euro. “Een belangrijkse hoeksteen voor de realisatie, maar op die steen moeten er nog heel wat andere stenen komen. Het helpt wel als we straks naar een coproducent stappen om het volledige plaatje financieel rond te krijgen. Er is hoe dan ook nog een serieuze weg af te leggen. Ik beschouw dit dan ook als een langetermijnproject. Ten vroegste volgend voorjaar kunnen we nadenken over het opstarten en de casting. Dat betekent dat we in het allerbeste geval in de zomer van volgend jaar zouden draaien. Ongetwijfeld komt daar nog een moeizame postproductie bij kijken, waardoor de film pas ten vroegste in 2023 in de bioscoop te zien zal zijn.”

Wel een zekerheid: tegen 2023 kunnen we wél al weer naar de cinema. “Laat ons hopen. Wie weet is er dan een alien invasion. (lacht) Nee, ik hoop dat we met de release van Red Sandra (op 27 oktober, red.) al terug in het gewone regime zitten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.