Hollywood in de Kattenstad: cast nieuwe Ieperse kattenfilm gehuldigd met eigen ster op catwalk of fame bij Perron in Ieper

© TP
Redactie KW

Door corona geen Kattenstoet dit jaar, maar de Kattenstad pakt straks wel uit met een primeur: Catfest, het eerst filmfestival in Ieper, met katten in de hoofdrol. Een van de kortfilms wordt exclusief gespeeld door lokale filmsterren, die uitpakken met moonwalkscènes en andere slapstick. Een deel van de ‘kattencast’ kwam dinsdagavond hun film en festival promoten met de onthulling van een eigen ster op de nieuwe ‘catwalk of fame’ langs het cultuurcentrum.

Cultuurcentrum Het Perron biedt op vijf december een dagvullend en gevarieerd kattenprogramma met kinderfilm, documentaire, feel good-film, horror en animatie. Er wordt ook een selectie kortfilms getoond uit Vietnam, Australië, Amerika, Groot-Brittannië, België en de Kattenstad zelf.

Een van de geprogrammeerde kortfilms is een lokale productie met Ieperse katten. “We vroegen de inwoners om ludieke filmpjes te maken van hun huisdier”, zegt David Felizarda, medewerker van het cultuurcentrum. “Er kwamen tientallen filmpjes binnen, die we nu allemaal monteren in één vermakelijke Ieperse kattenfilm voor de première op Catfest.”

Clementine

Een van de lokale filmsterren is Clementine. Of is het Clement? “Deze kat kwam meer dan twee jaar geleden bij mij terecht, nadat haar baasjes verhuisden”, vertelt Diederik Vandenbilcke (57). “Ik noemde haar meteen Clementine, omdat haar oranje kleur deed denken aan de citrusvrucht.”

“Wat later hoorde ik bij de dierenarts dat het om een mannetje ging. Tja, in deze genderneutrale tijden is Clement voor mij even goed. Z’n naam op Facebook is Tiny, want ik post geregeld zijn avonturen zoals Tiny in de bekende kinderboeken. Een kat is een fantastisch beestje om in huis te hebben. Leuker dan een hond, vind ik.”

Tarzan

Met een naam als Tarzan moet je ooit in een film belanden. “In ons fragment probeert hij van water in een glas te drinken, maar hij kan er niet bij omdat zijn kop te dik is. Het ziet er grappig uit”, zegt baasje Babette Kesteloot (29). “Een kattenvrouw? Zo mag je mij omschrijven, ja. Tarzan is een van mijn vijf katten. Ik heb altijd katten gehad en help ze graag uit de nood. De achtjarige Tarzan heb ik vier jaar geleden geadopteerd. Hij is een Scottish fold of Schotse vouwoorkat.”

“Gelukkig is het sinds kort verboden om dit ras te kweken of te verhandelen. De schattige gevouwen oortjes zijn het uiterlijk kenmerk van een erfelijke aandoening: een groeistoornis in het kraakbeen, wat kan leiden tot abnormale en pijnlijke gewrichten. Tarzan kan bijvoorbeeld niet meer normaal springen en is zeer hulpbehoevend. Ik moet hem telkens begeleiden naar zijn eten.”

Het kattenfilmfestival is een samenwerking tussen cultuurcentrum Het Perron en het Yper Museum, dat dit jaar uitpakt met de grote tentoonstelling POES. Op Catfest worden de filmpauzes gevuld met hapjes en drankjes als kattenbier en kattenklauw, populaire Youtubefilmpjes van katten en boeken en strips over katten. “Filmfanaten en kattenliefhebbers kunnen de hele dag hun hart ophalen in Het Perron. Kom zeker kijken”, besluit David.

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier