Hoewel het meer dan tien jaar geleden is, blijft de befaamde ‘neuzekesoorlog’ tot de verbeelding spreken. Het uit de hand gelopen conflict tussen twee cuberdonverkopers, allebei van onze provincie afkomstig, wordt nu verfilmd.
Meer dan tien jaar geleden was het wereldnieuws: twee verkopers van Gentse cuberdons of neuzekes op de Groentenmarkt kregen het zodanig met elkaar aan de stuk, dat de politie moest tussen komen. De talrijke incidenten eindigden uiteindelijk voor de rechtbank. Aan de ene kant had je Sonny Breine, met roots in Wervik. Hij begon in 2003 met zijn kraam, en opende in 2008 een koffiehuis in het achterliggende pand aan de Groentenmarkt. Hij claimt de eerste te zijn en dat Carl Demeestere – zijn concurrent – oorspronkelijk bij hem in dienst was. Carl – afkomstig uit Bellegem bij Kortrijk – beweerde dat hij jarenlang gerant was van bakkerij Himschoot, die na een burn-out neuzen begon te verkopen. Niet meer in het winkeltje zelf, maar voor de deur. Vlak naast Sonny dus.
Van Gent naar de zee
In 2011 zit het spel op de wagen, of de triporteur. die van Sonny wordt in beslag genomen omdat het te dicht bij die van zijn concurrent zou staan. Verwijten zijn schering en inslag, en het loopt al snel uit de hand. Bedreigingen, een kar die omver gegooid wordt… Het duurt niet lang vooraleer de nationale media, maar ook de internationale media op het verhaal springt. Zelfs van de andere kant van de wereld sturen ze cameraploegen. Ironisch genoeg loopt de verkoop beter dan ooit, omdat veel mensen nu willen testen welke cuberdons de beste zijn.
(lees verder onder de foto)
In 2020 besluit Carl het over een andere boeg te gooien. Hij laat zijn kraam door iemand anders uitbaten en begint een nieuw avontuur in Sint-Idesbald in een pand met zicht op zee. ‘See&Sea Beach Brasserie’ moet een nieuw culinair concept worden. Er worden workshops gegeven, je kan de zaak afhuren en er is ook een Food Boutique waar je kleine hapjes kan bestellen. En dus ook neuzekes. De opening is voorzien op 1 april, maar tegen dan ligt het land plat door de coronacrisis. Ook het toerisme krijgt klappen, dus ziet Carl zich genoodzaakt om de boeken neer te leggen en de focus te leggen op zijn brasserie. De zaak is intussen gesloten.
Beroepsverbod
Fast forward naar 2023. De curator ontdekte kort na het faillissement een pak schulden, zonder enige verklaring, facturen of bewijzen. Hij kreeg een beroepsverbod en mag 7 jaar lang geen cuberdons verkopen. Demeestere kreeg ook nog een boete van 4.000 euro, waarvan de helft met uitstel. De rechtbank vorderde ook 108.000 euro terug.
Het hele verhaal intrigeerde ook filmmaker Frederik Van Melle, al jaren actief in de audiovisuele wereld. Hij stopte op Sonny en Carl af met de vraag of ze hun verhaal wilden doen. Ze kunnen evenwel nog steeds niet door één deur, maar de twee wilden wel terugblikken. Van Melle werkte al een jaar of vier aan de documentaire, die nu in december in première moet gaan. Hij interviewde beide heren, waarbij ook blijkt dat Demeestere nog steeds ambitieus is en broedt op een nieuw project. De film zou 40 minuten duren.
Hieronder vind je de trailer:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier