Gene Bervoets wordt de master van het 16de Filmfestival van Oostende, dat plaatsvindt van 26 januari tot 3 februari. Hij kiest als centraal thema ‘Rebel, sans Gene: Come as you are’.
Het filmfestival wordt steeds meer een stadsfestival op drie locaties: Kinepolis, Kursaal en De Grote Post. Gene Bervoets is de master en belooft een rebelse selectie van films. De Jamies worden, naast de Ensors, vaste prijzen op het filmfestival dat van 26 januari tot 3 februari neerstrijkt in de badstad.
“In januari, in aanloop naar de Oscars, kunnen we steeds een rijke filmoogst voorstellen. We zullen meer dan 120 films tonen”, zegt artistiek directeur Peter Craeymeersch. Over de master is hij lovend : “Hij is bekend in Nederland en we wisselen ook talent uit met het filmfestival van Rotterdam. Gene is een fantastische acteur en een ‘eminence grise’ in de Vlaamse acteurswereld. We kozen voor hem omwille van zijn veelzijdigheid en de manier waarop hij het thema ‘Rebel, sans Gene’ zal aanpakken.” Het filmfestival mikt op een kleine 50.000 bezoekers.
Sterke master
Gene Bervoets (67) heeft een indrukwekkende carrière en speelde mee in 130 films, tv-series en –programma’s, waaronder internationale producties zoals recent ‘Inside’ met William Dafoe Ook bij de Noorderburen is hij bekend want hij werkte vaak samen met regisseur Alex van Warmerdam. Hij was dit jaar te zien in ‘Knokke Off’ en momenteel op het witte doek in ‘Wil’. Bervoets was eerder al op het filmfestival: in 2010 deelde hij nog filmtickets uit voor een actie om de wijken te betrekken bij het festival en in 2015 werd hij verkozen tot beste acteur. Hij ziet het als een hele eer dat hij nu master is: “En toch is het verrassend omdat je als oude, blanke, heterosexuele man niet zo hip bent voor een hip filmfestival. Ik moest er daarom voor zorgen dat mijn thema heel breed is en veel jonge mensen kan aanspreken. Ik koos voor ‘Rebel, sans Gene; Come as you are’. Het typeert wat ik als acteur ook wil bereiken : het rebelse zonder schroom.” Op de affiche staat hij niet als Gene. “Ik ben niet zo belangrijk. De personages die ik speel zijn dat wel vandaar dat het campagnebeeld verwijst naar het rebelse en de zee.” Zijn selectie is ruim : “Peter vroeg me 15 films te selecteren waaruit ze er 10 zouden kiezen. Maar dat was onmogelijk. Ik stuurde wel 55 voorstellen in, maar het hadden er ook 550 kunnen zijn. Met de voorlopige selectie van Amores Perros, Death in Venice, Lost Highway en The Master, ben ik alvast tevreden.” Hij kijkt uit naar zijn verblijf in Oostende : “Het wordt een intense en vermoeiende week waar ik met veel goesting naar uitkijk.”
Oostendse openingsfilm
De eerste langspeelfilm ‘Holy Rosita’ van Waregemnaar Wannes Destoop opent het filmfestival. “Het verhaal van een goedlachse vrouw met een kinderwens. Al vindt haar omgeving dat geen goed idee. De film werd grotendeels opgenomen in Oostende. We kozen niet voor de typische zichten zoals de gaanderijen, zee of vissershaven maar namen op in de Nieuwe Stad, de woonomgeving van het hoofdpersonage. De buurt heeft een cinematografische schoonheid”, zegt de regisseur die eerder al twee kortfilms kon presenteren op het festival. “Dat herinner ik me nog goed. Het was in 2011 toen ‘Badpakje 46’ als kortfilm werd vertoond voor de openingsfilm ‘Hasta la Vista’. Dat heeft op mij toen een grote indruk gemaakt. Voor de wereldpremière van Holy Rosita ben ik best zenuwachtig. Het is mijn baby en ik hoop dat het iets kan losmaken bij mensen.”
Ensors en Jamies
Het filmfestival wordt afgesloten met de Ensors waarbij 20 filmprijzen worden uitgereikt. “In de eerste ronde komen alle films en series in aanmerking. In de tweede ronde gaat het over de 5 beste van elke categorie. Op dezelfde dag van de Ensors gaan we ook het grootste politieke debat over media organiseren”, zegt Wim Vanseveren. Alle partijen, behalve PvdA, zijn uitgenodigd. Ook de Jamies (Vlaamse online video-awards) zijn steeds nadrukkelijker aanwezig. Hannes Coudenys : “Onze sector is in korte tijd gegroeid. De makers duiken ook steeds meer op in mainstream-media. Voor opkomend talent is zo’n prijs belangrijk. Nu al zijn er 2500 mensen genomineerd. De jury moet het kaf van het koren scheiden. “
Filmpas duurder
De filmpas, ooit ingevoerd om mensen veel films te laten zien voor een interessante prijs, verhoogt van 39 naar 49 euro en vanaf 16 januari zelfs naar 59 euro. Wie twee keer niet opdaagt ziet de filmpas zelfs ingetrokken. Het programma wordt bekend gemaakt op 21 december; de papieren brochure zal te verkrijgen zijn vanaf 25 december. Afzonderlijke tickets zijn er bij Toerisme Oostende en het Uitloket (stadhuis) en kosten 11 euro; met korting voor 18 uur en na 21 uur, voor jongeren, 60-plussers en voor tv-series, master-, Ensor-, kort- en kinderfilms.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier