Filmfestival Oostende gaat van start met openingsfilm ‘Holy Rosita’

Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

In Kinepolis en De Grote Post startte vrijdagavond de zestiende editie van Filmfestival Oostende met als openingsfilm ‘Holy Rosita’. Een paar tientallen fans verdrongen zich op de rode loper voor het langspeeldebuut van regisseur Wannes Destoop, dat in Oostende werd opgenomen. Samen met de master van het festival Gene Bervoets heeft Destoop eerder op de avond een ster op de Walk of Fame gekregen.

Master Gene Bervoets kreeg zijn ster op de Walk of Fame op de Zeedijk. “Twee is altijd beter dan één. Ik herinner me dat de vorige, de 69e, in 2015 ’s nachts na de Ensors werd gelegd. Ik ging er zelfs nog op liggen. Deze ster is ook een mooie want er is veel publiek bij. Het is ook mooi dat mijn vrienden aanwezig zijn.”

Tine Laureyns sprak lovende woorden toen ze haar echtgenoot huldigde en terugblikte op de oprichting van de ‘de partij zonder Gene’. Ook regisseur Wannes Destoop kreeg een ster op de Zeedijk. Tijdens de lovende woorden voor de eerste langspeelfilm van de Waregemnaar werd teruggeblikt op de corona-editie van de Ensors waar nadien een lockdownfeestje plaatsvond.

Prachtige film

Op de rode loper was er beduidend meer volk opgedaagd voor de première van Holy Rosita, die deels in Oostende werd opgenomen. Holy Rosita vertelt het verhaal van een alleenstaande vrouw met een kinderwens. De film is aangrijpend en stelt de kijker op de proef: hoe staat die tegenover de kinderwens van Rosita waarvan sommigen zeggen dat ze niet klaar is voor het moederschap? De première werd bijgewoond door 1.600 kijkers in Kinepolis en 400 in De Grote Post. Er was geen staande ovatie in de zaal met de filmpersoonlijkheden, maar wel een zeer lang applaus. Cast en crew genoten zichtbaar.

Regisseur Wannes Destoop: “Ik voel de hartverwarmende reacties en hoop dat de mensen de film in hun hart gesloten hebben.” Hij koos voor atypische Oostendse locaties zoals een woonblok. “Toch wou ik ook de zee laten zien want het is een sprankeltje hoop in de soms moeilijke situatie waarin het hoofdpersonage zich bevindt.”

Rosita steelt de show

Actrice Daphne Agten, bekend van het theater, speelt haar eerste grote filmrol. “Ik sloot Rosita snel in mijn hart. Er was een groot vertrouwen van sommige mensen, want ze vertrouwden ons zelfs hun baby van zes dagen oud toe voor de opnames.”

Daphne moest als Limburgse een West-Vlaamse spelen. “Ik heb een tijdje in Oostende gewoond en veel geluisterd. Het scenario was zo geschreven dat ik het dialect makkelijk kon studeren. Als ik op de set dan wat wilde improviseren, werd dat snel gecorrigeerd.”

De ster is duidelijk wat haar toekomst betreft. “Theater is mijn eerste minnares en moet nooit wachten. Maar de combinatie van theater en film zou wel het ultieme zijn.”

De sterleggingen op de Zeedijk vinden telkens om 17 uur plaats. De rode loper wordt elke avond om 19 uur uitgerold.

1/13

2/13

3/13

4/13

5/13

6/13

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

13/13

1/13

2/13

3/13

4/13

5/13

6/13

7/13

8/13

9/13

10/13

11/13

12/13

13/13

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier