https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Filmfestival Lichtervelde gaat digitaal: wie gaat op 8 mei met de Gouden Appels lopen?

Dit jaar worden de Gouden Appels digitaal uitgereikt.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Dit jaar worden de Gouden Appels digitaal uitgereikt.©Kurt Desplenter Foto Kurt
Lien Henneco
Lien Henneco Pers en promotie Muziekcentrum Cactus

Nadat het filmfestival van Lichtervelde in 2020 niet kon doorgaan door – u raadt het al – corona, is de jeugdraad dit jaar niet van plan om bij de pakken te blijven zitten. De organisatoren kiezen voor een digitale editie. Anders dan andere jaren duurt het filmfestival nu ook zes dagen.

Wie Lichtervelde een beetje kent, weet dat de gemeente een speciale band heeft met film. Zo is er de legendarische Cinema De Keizer, de enige overgebleven familiezaal uit de pionierstijd in België en één van de eerste cinema’s in de regio. Sinds enkele jaren heeft Lichtervelde ook z’n eigen filmfestival, dat georganiseerd wordt door de jeugdraad en waarop ‘De Gouden Appels’, een knipoog naar het alom bekende café ‘Den Gouden Appel’ op de markt, worden uitgereikt.

Spannend

Eerdergenoemd virus gooide vorig jaar echter roet in het eten. Het traditionele gala, dat in 2020 om logistieke redenen zou verhuizen van Cinema De Keizer naar OC De Schouw, werd geannuleerd. Dit jaar is een fysiek evenement nog steeds niet mogelijk, maar dat houdt de jeugdraad deze keer niet tegen. Voorzitter Tuur Oosthuyse licht toe: “Dit jaar gaan we voor een digitale editie. Dat is spannend, want het is de eerste keer dat we dit doen, maar we willen toch iets organiseren voor de Lichterveldse jongeren, die het door corona al zwaar te verduren hebben gehad.”

“We spreiden de kortfilms over meerdere avonden”

Dit jaar gaan de organisatoren bovendien voor een heuse filmweek. “Normaal gezien gaat het om een eendaags evenement. Nu hebben we ervoor gekozen om de vertoning van de kortfilms te spreiden over verschillende avonden. Iedereen zal dit gratis kunnen volgen via een Facebookevenement”, aldus Tuur.

Professionele jury

Zoals het een echt filmfestival betaamt, worden ook hier awards uitgereikt, onder andere voor beste film en beste acteur en actrice. De inzendingen worden bekeken en beoordeeld door een professionele jury. Tuur Oosthuyse: “In de jury zit onder andere Victor Schellens, wiens kortfilm ‘Jarko’ in 2017 in première ging op het filmfestival. We konden ook Inès Bullinck strikken. Zij is als assistent opnameleiding betrokken bij het derde seizoen van de topreeks ‘Undercover’ op Eén. Niet van de minste dus.” Lokale filmmakers kunnen hun kortfilm insturen tot en met zondag 25 april. Wie liever het filmtalent van eigen kweek bewondert vanuit zijn luie zetel, kan dat vanaf maandag 3 mei. Op zaterdag 8 mei worden dan de winnaars, eveneens in een livestream, bekend gemaakt.

Meer info via het Facebook-evenement ‘Filmfestival Lichtervelde’.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.