Eventsector bijzonder blij: “Eindelijk perspectief!”

Na maanden hopeloos uitkijken, mag het straks weer: events binnen en ook buiten op grote schaal.© BELGA
Na maanden hopeloos uitkijken, mag het straks weer: events binnen en ook buiten op grote schaal.© BELGA
Bert Vanden Berghe

De aangekondigde versoepelingen van het overlegcomité zorgen voor een zucht van opluchting in de eventsector. Katrien Vermeire, die met de actie #Soundofsilence maandenlang aan de alarmbel trok is bijzonder opgetogen én optimistisch: “Na 14 maanden is er eindelijk licht aan het einde van tunnel.”

De afgelopen maanden werd er vooral in de richting gekeken van de horeca, maar tijdens de laatste overlegcomité viel er eindelijk ook goed nieuws te rapen voor de cultuursector. Vanaf 9 juni mogen er weer 50 mensen aanwezig zijn op feestjes en recepties, volgens de regels van de horeca. Evenementen binnen kunnen doorgaan met 200 mensen. Ze moeten evenwel blijven zitten, afstand bewaren en een mondmasker op houden. Buiten mogen er 400 mensen samenkomen. Vanaf 1 juli wordt het aantal mensen op feestjes en recepties verdubbeld en mogen er tot 2.000 mensen aanwezig zijn op indoor events. Voor buiten ligt dat aantal op 2.500. Vanaf eind juli is dat 3.000 mensen binnen en 5.000 mensen buiten. Grote festiviteiten kunnen plaatsvinden vanaf 13 augustus. Dan zijn er buiten meer dan 5.000 aanwezigen mogelijk, wat perspectieven opent voor festivals. Van bezoekers wordt evenwel een vaccinatiebewijs of een negatieve test verwacht.

“Eindelijk!”, klinkt het bij Katrien Vermeire uit Ruiselede. De onderneemster, actief in de eventsector, zette vorig jaar haar schouders onder de actie #Soundofsilence, waarbij ze regelmatig het gebrek aan perspectief aan de kaak stelden. “Ik ben optimistisch, maar ik wil nog een warme oproep doen aan de mensen om zich nog altijd zoveel mogelijk aan de maatregelen te houden, zodat onze sector eindelijk de kans krijgt om zich te bewijzen. We staan voor een grote uitdaging, want we hebben heel wat mensen en liquiditeiten verloren. We hopen dan ook dat de overheid ons blijft ondersteunen de komende maanden.”

“De goesting is groot. We krijgen nu al de eerste telefoons binnen. Je voelt dat de maatschappij hier echt zat op te wachten. Dat het pas vanaf augustus op grote schaal kan, is niet erg. We zijn heel blij met wat nu op tafel ligt. De afgelopen dagen hadden we al een en ander opgevangen, maar tijdens het vorige overlegcomité hadden we ook verwachtingen, die uiteindelijk niet werden ingelost. Ik hoop dat alles kan blijven doorgaan nu. Na 14 maanden is er nu eindelijk licht aan het einde van de tunnel. Het zal onze sector zo’n deugd doen om weer te kunnen opstarten. Een dikke chapeau aan al die mensen uit de event- en cultuursector die het afgelopen jaar een onwaarschijnlijke veerkracht en solidariteit aan de dag hebben gelegd.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier