’t Okkernotje krijgt ‘een zusje’: Driedaagse Vredefeesten helpen uitbreiding Chiroheem financieren

De leidingploeg is klaar om de handen uit de mouwen te steken (foto JCR)
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

De Chirojongens van Jooniek organiseren op 3, 4 en 5 mei hun traditionele Vredefeesten. Die zijn volgens de leiding een grote financiële steun voor de jeugdbeweging. Een deel van de opbrengst wordt besteed aan de uitbreiding van ‘t Okkernotje, het heem van de jongens in de Vyvestraat.

“De Vredefeesten draaien dit jaar rond het thema ‘cowboys, indianen en sheriffs”, vertelt leider Benoit Debaes. “Zoals altijd vinden onze feesten plaats in en om zaal Zonneheem.”

“We starten op vrijdag 3 mei vanaf 17 uur met een zeepproductenkaarting. Vanaf 20 uur openen we ons Chirocafé. Om 21 uur plannen we een optreden van sixties coverband No Milk Today.”

“Op zaterdag richten we vanaf 13 uur een voetbalcompetitie voor gelegenheidsteams in. Daarnaast is er ook een Kubb-competitie. Vooraf inschrijven voor beide competities is noodzakelijk. Ook de kinderen worden niet vergeten. Om 14 uur staat er een lasershooting geprogrammeerd. Die is bedoeld voor 6- tot 12- jarigen. Deelnemen kost 5 euro voor Chiroleden en 6 euro voor niet-leden. Om 20 uur organiseren we tijdens ons Chirocafé ook een tafeltennistornooi.”

Reuzebarbecue

“We sluiten onze feestdriedaagse op zondag vanaf 11.30 uur af met een reuzebarbecue. Kaarten kosten 10 euro voor kinderen en 18 euro voor volwassenen. Ze zijn te verkrijgen bij bakkerij Vervisch, bij begeleider Emmanuel Van den Bulcke en bij de leden van onze ouderraad. Aan de deur betalen kinderen 12 euro en volwassenen 20 euro.”

“De Vredefeesten zijn een grote financiële steun voor onze Chiro. Een groot deel van de opbrengst wordt gebruikt om de inschrijvingsprijs voor ons jaarlijks bivak zo toegankelijk mogelijk te houden. Ook de weekends van de jongste vier afdelingen worden er voor een stuk mee gesponsord, net als het survivalweekend voor de Kerels en vormingscursussen voor de aspirant-leiders.”

“Een ander deel wordt besteed aan onze algemene werking: spelmateriaal, elektriciteit en verwarming. Daarnaast is er ook het jaarlijks onderhoud van ons heem: het schilderen van deuren en ramen, klein metselwerk, het snoeien van bomen en struiken, en andere kleine klusjes. Dit jaar plannen we de bouw van een nieuwe grote houten klim- en speeltoren op onze speelweide. Verder krijgt ‘t Okkernotje – na ‘een broertje’, onze speelschuur die in 2012 gebouwd werd – volgend jaar ook ‘een zusje’ onder de vorm van een nieuwbouw die aan de rechterkant van ‘t Okkernotje gebouwd zal worden.”

Sloebers en keuken

“Er zijn twee grote redenen voor ons bouwproject”, pikt Emmanuel Van den Bulcke in. “Sedert enkele jaren hebben we met ‘de Sloebers’ een nieuwe afdeling voor kinderen uit het tweede leerjaar. Die beschikken niet over een eigen lokaal. Anderzijds is de huidige keuken te klein en grotendeels uitgeleefd. Het keukenprobleem geldt vooral voor de huurders van ‘t Okkernotje. ‘t Okkernotje wordt een dertigtal keer per jaar verhuurd en heeft een erkenning van Toerisme Vlaanderen.”

“Aan de rechterkant van ‘t Okkernotje zijn al een berging, twee grote bomen, een gastank en de ijzeren buitentrap met toegang tot de bovenverdieping verwijderd. In voorbereiding van de eerste fase, de ruwbouw, hebben we al een nieuwe septiek en een extra regenwaterput ingegraven. De bouwwerken starten op 8 april en zullen ongeveer een jaar duren. De kosten worden op 481.500 euro geraamd. We kunnen ook rekenen op een ruime gemeentelijke subsidie van 300.000 euro. We vullen een deel op met spaargeld van Jooniek en van ‘t Kiezeltje, de overkoepelende vzw over de twee Oostnieuwkerkse Chirogroepen. Ook een deel van de opbrengst van de Vredefeesten wordt dus eraan besteed.”

Ook jij kunt helpen

“Wie dat wil, kan een financieel duwtje geven via een fiscaal aftrekbare gift van minimum veertig euro. Daarnaast willen we het project niet volledig aan aannemers uitbesteden. We zijn op zoek naar sympathisanten die de komende maanden enkele dagen van hun vrije tijd willen afstaan om onder leiding van experten concrete bouwtaken op zich te nemen.” Wie een handje wil toesteken, kan zich melden via em.vdbulcke@gmail.com.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier