Stadsfestival Memento eindigt met uitverkocht concert van Het Zesde Metaal

Donald Niedekker en Jooris Van Hulle. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Het Stadsfestival Memento eindigde gisteren met een uitverkocht concert van Het Zesde Metaal in De Kreun. Zondagmorgen was er nog een voorleesmoment en een workshop voor kinderen van 4 tot 8. In de voor- en namiddag stelde schrijver Donald Niedekker zijn boeken voor en hield hij een signeersessie. Het aantal Mementobezoekers is nog niet bekend.

Stadsfestival Memento, een festival rond woorden en taal, had als thema ‘Spelen’. Ook de kinderen konden spelen met onder meer ‘Project Barnabus’: maak je eigen maatje. Ze konden meeluisteren naar het bijzondere boek Project Barnabus van de Fan Brothers over een muisolifantje dat ontsnapt en avonturen beleeft.

Het Penhuis-schrijver Donald Niedekker (60) is de auteur van een rijk en divers oeuvre. Hij kwam op de proppen met een opmerkelijke debuutroman Hier ben ik, een hedendaags hooglied in 2002, maar publiceerde voordien al enkele reisboeken. Na zijn vijfde roman Het moet wel beschaafd blijven uit 2008, werd het even stil rond Niedekker, maar sinds Als een tijger, als een slak uit 2015 mogen we spreken van een heropstanding. Zijn ontwrichte roman Oksana: een ballet stond op de shortlist van enkele grote literatuurprijzen. In 2018 publiceerde hij Wolken & c., het jaar erop gevolgd door het baldadige Zo zie je alles, dat op de longlist van de Boekenbon Literatuurprijs stond.

Signeersessie

Met zijn recente roman Waarachtige beschrijvingen uit de permafrost, uitgekomen in 2022, won hij de Bordewijkprijs 2022 en de VUB-Luc Bucquoye Prijs. Het boek staat op de shortlist van zowel de Boekenbon-Literatuurprijs als van de Libris Literatuurprijs 2023. In 2023 verscheen De Ochtenden, een bundeling literaire beschrijvingen van ochtenden.

Zondagnamiddag kwam Donald Niedekker zijn boeken signeren in de festivalboekenwinkel van Standaard Boekhandel in Broelkaai 6. “Het is een aangename verrassing dat veel mensen langskwamen en erg geïnteresseerd zijn in literatuur.”

De pop-rockgroep Het zesde Metaal sluit Memento af met een uitverkocht concert in De Kreun. Het aantal bezoekers van Memento is nog niet bekend.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier