Spinvis haalt op TAZ banden met Oostende aan: “Ooit in Kursaal mogen optreden was jongensdroom”

Vorig jaar was Spinvis te zien in de Cactus Club in Brugge, maar nu doet hij zijn geliefde Oostende aan. © Belga
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op donderdag 8 augustus maakt Erik de Jong (63) – alias Spinvis – op Theater Aan Zee een jeugddroom waar met een eenmalige passage in het Kursaal. De badstad deed zijn kleine jongenshart al sneller slaan. “Oostende kreeg voor mij een magische bijklank.”

De man is geboren in Rotterdam, groeide op en woont in Utrecht, maar heeft al heel zijn leven een speciale band met Oostende. Hij kwam er als kleine jongen voor het eerst, in het Volkswagenbusje van zijn ouders. “Daarmee doorkruisten we heel Europa. Mijn vader was leraar, en die zes weken zomervakantie duurden naar mijn gevoel een eeuwigheid”, steekt de liedjesschrijver van wal. “In Oostende liepen we dan over die brede boulevard, waar je de grandeur van een oude badplaats zag, maar tegelijkertijd van alles afgebroken en weer opgebouwd werd. Een jaar of acht moet ik toen geweest zijn, en in mijn levendige fantasie had Oostende veel weg van een sprookje. Net zoals een boek of een liedje uit je kindertijd nog lang kan blijven nazinderen, kreeg de plek een magische bijklank die mij er later altijd naartoe is blijven trekken. Dat heb je soms, dat een bepaalde plek of stad een magneet blijkt te zijn.”

In de Jongs herinneringen scheen in Oostende ook altijd de zon. “Het aparte licht zorgt er op een of andere manier voor dat je de tijd en de vergankelijkheid er beter aanvoelt. Ensor en Spilliaert wisten dat destijds ook al. Maar goed, het is voor mij die combinatie van oud en nieuw die het doet. Oostende is geen museumstad als Brugge, maar heeft dat ruwe kantje, dat zowel appelleert aan het oude als het nieuwe. In die zin doet de stad mij wat aan Brighton denken. Daar hangt ook iets in de lucht van lang vervlogen zomers, als geesten die er blijven rondwaren. Oostende is een stad van geesten.”

Arno

De tragiek van Marvin Gaye bezong hij in zijn lied Oostende, maar de Jong was ook al vroeg gefascineerd door de figuur Arno Hintjens. “Ik was een jaar of vijftien toen ik hem met TC Matic voor het eerst zag optreden in zaal Tivoli in Utrecht. Zoveel expressie en ongeremdheid, dat was toen nieuw voor mij. Ik had zoiets nog nooit gezien op een podium.”

In het Kursaal in Oostende was de Jong al eens eerder, in 2010. Dat was met de première van de film Adem, waarvoor hij samen met Geike Arnaert de soundtrack schreef. “Het was een soort jongensdroom om daar ooit te mogen optreden. Ik heb al wel eens in De Grote Post gestaan met mijn band, maar het Kursaal, dat bleef tot nog toe onbereikbaar. Dat de videoclip van Marvin Gayes Sexual Healing er werd opgenomen, maakt deel uit van de betovering.”

Speciaal concert

Speciaal voor TAZ brengt de Jong in het Kursaal een bijzonder concert met als titel ‘Erf de ogen van je kind’. Hij zal er persoonlijke ontboezemingen delen en herinneringen aan zijn vader, die gitarist was in de eerste bezetting van Spinvis. “Toen ik met mijn vader rondtoerde, kregen we een ander soort band met elkaar. Niet meer zozeer de vader-en-zoon, dan wel een vriendschappelijke band. Ik heb nu samen met mijn eigen zoon een filmpje gemaakt waarin hij met een lange opplakbaard mijn vader speelt. Tijdens het concert zullen we daar stukjes van laten zien. We voeren een typisch vader-zoongesprek, maar het feit dat mijn zoon tegelijk ook mijn vader speelt, maakt het allemaal best complex”, zo vertelt hij. Zo speelt de Jong handig in op de TAZ-thema’s intergenerationaliteit en verbinding . “De unieke samenstelling in de zaal zal daar ook een mooie afspiegeling van zijn. Al die verschillende levenslijnen die die avond eenmalig samenkomen… Maar de nostalgie moet niet de bovenhand halen. Jonge mensen zijn met de toekomst bezig en niet met het verleden.”

Het nummer Oostende staat op zijn in 2011 verschenen album Tot Ziens, Justine Keller. De badstad is daarin een personage op zich. “De inspiratie voor dat lied deed ik op toen ik voor het Filmfestival in het Thermae Palace Hotel verbleef, in een kamer met plafonds van vier meter hoog. Ik voelde me precies Koning Leopold II. Ik had die nacht wel wat gedronken en ben toen nog gaan wandelen op de prachtige promenade omdat ik de slaap maar niet kon vatten. De promenade zit ’s nachts ook vol geesten. En het Oostendse licht speelt een grote rol in het lied.”

Meest Vlaamse stad

De kans bestaat dat je de Jong straks tegen het lijf loopt, tussen de geesten op de promenade. “Een paar dagen eerder spelen we immers op Dranouter, en ik ben van plan om dan meteen door te rijden naar zee, zodat ik nog een paar extra dagjes Oostende kan meepikken. Ik kan daar immers ook enorm genieten van een terrasje: lekker wijntje, wat oesters erbij, en dan maar mensjes kijken. Oostende is daar de ideale plek voor. Eigenlijk vind ik het al bij al moeilijk uit te leggen waarom die stad zo’n sterke aantrekking op mij heeft. Spinvis en de Vlamingen, da’s om een of andere reden altijd een goed huwelijk geweest, maar Oostende, da’s in mijn ogen toch de meest Vlaamse stad die jullie hebben. Het is ook een stad met een hoekje af, en de poëzie zit niet altijd in mooie dingen. Poëzie zit in het kwetsbare: in de alledaagse, kleine dingen. In de mensen die je tegenkomt op straat, in de duizend tinten grijs van de zee. Maar Oostende is voor mij vooral een beetje thuiskomen.”

Spinvis speelt op donderdag 8 augustus om 20 uur in het Kursaal, samen met vijf muzikanten. Tickets kosten 25 euro en zijn hier verkrijgbaar.