Afgelopen weekend stond het strand van Oostende drie dagen lang in het teken van het dancefestival Ostend Beach, dat ondertussen al aan zijn dertiende editie toe was. De organisatie spreekt van een topeditie. “We kregen ruim 20.000 mensen over de vloer.”
Ostend Beach zag veertien jaar geleden -een editie werd overgeslagen wegens corona- voor het eerst het levenslicht. Ooit gestart als een eendaags festival, maar de jaren daarna uitgegroeid tot een tweedaags festival, en de laatste vier jaar kunnen festivalgangers drie dagen feesten op het strand van Oostende. Ook nu, van vrijdag 7 tot en met zondag 9 juli, streek het festival neer op het vertrouwde ‘Klein Strand’.
Met een foodcourt dubbel zo groot in vergelijking met andere jaren waren lange wachtrijen uitgesloten. Net als de voorbije jaren werd ook nu weer ingezet op ecologie met een waarborg op elke beker.
Drugscontroles
Vrijdag en zaterdag waren prachtige zomerdagen en dus liep het festivalterrein van Ostend Beach helemaal vol. De politie had vooraf aangekondigd dat het drugscontroles niet zou uitsluiten en die waren er effectief. Over concrete cijfers kan de politie voorlopig echter niets kwijt. “We kunnen wel meegeven dat het weekend – ondanks de vele evenementen in Oostende – relatief rustig verliep”, zegt politiewoordvoerder Timmy Van Assche.
“Zo waren er onder andere Ostend Beach en het Kids Festival en ook nog enkele kleinere evenementen. Zaterdag was de drukste dag met een 150-tal meldingen waarvan 110 interventies. De parkings waren voor 98 procent gevuld en grote verkeersproblemen bleven uit. Wat opvalt is dat heel wat mensen de weg gevonden hebben naar de parking op de Oosteroever en van daaruit de overzetboot nemen naar het centrum.”
Drie volwaardige dagen
Ook de organisatoren zelf spreken van een goede editie van Ostend Beach. “Het was de eerste keer dat er drie volwaardige dagen waren”, zeggen organisatoren Jan Mortelmans en Kevin Beirens. “Enkele jaren geleden lanceerden we de vrijdag als opwarming voor het weekend, maar dat groeide uit tot een dag die niet meer moet onderdoen voor de zaterdag en de zondag.”
Tijdens het knaljaar na corona, zakten ruim 20.000 bezoekers naar het festival af, en dat was ook tijdens deze editie het geval. “”Dat heeft alles te maken met het feit dat het voor ons gemakkelijker geworden is om de echte top dj’s naar Oostende te halen”, duidt Mortelmans.
“Het is en blijft een strandfestival, maar als je met Olivier Heldens een van de beste dj’s van de wereld kan strikken… En uiteraard speelde ook het weer een grote rol. Zondag was de minste dag wat het weer betreft, maar dat kon de pret niet bederven. Drie van onze vijf stages zijn immers overdekt. Ons festival is weatherproof.”
Opvallend weinig incidenten
Ook wat het aantal incidenten betreft, is de organisatie positief. “Amper incidenten en dat is opvallend”, gaat Kevin Beirens verder. “We werken al jaren goed samen met de politie. We kunnen heel streng overkomen, maar dat zorgt er wel voor dat ons festival veilig verloopt. Iedereen moet op een veilige manier kunnen feesten en dat kan hier effectief.”
Geboren en getogen Oostendenaar Mario Willems – beter bekend als Dj Dimaro – speelde zaterdag en zondag een thuismatch. “Hoewel ik hier niet meer woon, blijft Ostend Beach altijd thuiskomen”, zegt Mario. “Dat merk je ook aan het publiek. Tijdens mijn optreden van zaterdag stond maar liefst zevenduizend man voor het hoofdpodium. Het was complete waanzin.”
Prima samenwerking
Ook de Oostendse politie blikt tevreden terug op Ostend Beach. “Het aantal incidenten viel op één hand te tellen, ook het aantal vaststellingen op drugsbezit lag lager dan vorig jaar”, weet korpschef Philip Caestecker. Politie Oostende benadrukt de prima samenwerking met de festivalorganisatoren. De dienst Verkeershandhaving voerde intensieve controles uit in de Ringlaan en Dokter Eduard Moreauxlaan, twee belangrijke invalswegen richting het festival. Maar liefst 207 automobilisten legden een negatieve ademtest af. Helaas vielen er twee positieve drugstests en één positieve alcoholproef te noteren. De drie bestuurders speelden voor 15 dagen hun rijbewijs kwijt. Nog eens twee andere autobestuurders zagen het rijbewijs voor drie uur ingetrokken na een ‘alarm’-resultaat. Tijdens de controles werden 14 pv’s op gemaakt en elf processen-verbaal van waarschuwingen, onder meer voor het niet dragen van de gordel, het ontbreken van een kinderzitje of gsm-gebruik aan het stuur.
Op het festivalterrein zelf was de recherche actief met controles op drugsbezit. Daarbij werden 78 personen gevat die verboden middelen bij zich hadden. De helft daarvan had de drugs in hun onderbroek verstopt. In 34 gevallen werden klassieke pv’s opgesteld en aan het parket overgemaakt. 44 personen kregen een onmiddellijke minnelijke schikking (kortweg OMS) voorgesteld, goed voor in totaal 6.600 euro aan inningen. De bedragen van zo’n OMS variëren van 75 tot 500 euro en zijn afhankelijk van de hoeveelheid aangetroffen drugs. 63 van de 78 betrapte feestgangers waren Belgen, daarnaast noteerde de politie nog eens zes andere nationaliteiten. “Alle gevatte personen hadden beperkte hoeveelheden drugs bij zich”, zegt korpschef Caestecker. “Tegenover vorig jaar, toen we 81 positieve vaststellingen verrichten, zien we een lichte daling. Ook het geïnde bedrag aan OMS’en ligt lager tegenover 2022 (toen 7.400 euro). Dat wijst erop dat controles en handhaving hun vruchten afwerpen.”
Alle controles verliepen in samenwerking met studenten van de West-Vlaamse Politieschool. Zo kunnen ze de theorie rond bijvoorbeeld gerechtelijke fouilles, identificaties en drugs- en alcoholtests in de praktijk omzetten. Algemeen lag het aantal incidenten op en rond het festival bijzonder laag. “Je kan ze letterlijk op één hand tellen, wat op een totaal van 20.000 festivalgangers bijzonder laag is. We blikken dus erg positief terug op Ostend Beach en benadrukken de goeie samenwerking met de organisatie”, besluit een tevreden korpschef
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier