https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Retrokoers Guidon Titan Tielt is toe aan zesde editie: “Iedereen mag zich voor even wielrenner voelen”

© (Foto WM)
Redactie KW

Koersfietsen met de versnellingen op de buis en zonder klikpedalen, dat liefst in combinatie met een stel ongeschoren benen. Op 10 oktober zullen ze opnieuw talrijk te zien zijn in het centrum van Tielt. Dan staat na een jaar afwezigheid de zesde editie van de Guidon Titan retrokoers op het programma.

Het is zo stilaan een klassieker, de retrokoers in het centrum van Tielt. In die mate dat er dit jaar zelfs een koppel uit het Antwerpse per se aan de start wilde staan. “De mensen willen hier écht graag rijden”, vertelt organisator Lode Bogaert. Het zorgt er voor dat de plaatsjes duur zijn.

“De deelnemerslijst is dan ook zo goed als vol”, gaat hij verder. Het belooft dan ook opnieuw een schitterende namiddag te worden, doorspekt met nostalgie en ambiance. Het parcours is dit jaar (noodgedwongen) lichtjes gewijzigd. “Door de wegenwerken in de Stedemolenstraat hebben we besloten om via de Volderstraat te rijden”, legt Bogaert uit.

Daarnaast zal het peloton ook niet meer dwars over de Markt rijden. “We volgen de knip. Vanaf de Ieperstraat moet het peloton langs de Kerkstraat en de Bruggestraat richting de Hoogstraat. Dat heeft eigenlijk enkel voordelen. Zo wordt de snelheid er wat uit gehaald wanneer de renners de Ieperstraat naar beneden rijden. Daarnaast passeren we met De Kiste en De Keet ook twee extra cafés. Ten slotte maakt het de omloop ook zwaarder. Vanaf de Bruggestraat tot aan de finish, kunnen de sterkere renners zich toch onderscheiden.”

Retrosfeer

Al is dat sportieve luik op zich maar bijkomstig, zegt Bogaert. “Natuurlijk blijven we in de eerste plaats een koers, maar aan de andere kant draait het toch vooral om de sfeer die rond het evenement hangt. Met vintage Vespa’s en oldtimers proberen we alvast echt terug in de retrosfeer te komen. Anders dan bij andere koersen zullen we ook geen renners uit koers nemen als ze gedubbeld worden. Iedereen mag blijven rijden en zich voor even wielrenner voelen.”

Ook dit jaar zijn er opnieuw verschillende categorieën. Zo is er ‘Le Petit Titan’, de koers voor kinderen, maar worden er ook prijzen uitgedeeld voor de snelste zestigplusser, de origineelste renner en de snelste vrouw. Voor de vrouwen is er zelfs een heuse wisselbeker in het leven geroepen: de ‘Poesbeker’. (TM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten