Prikkelarme kermis in Kortrijk: “Niet genoeg om echt inclusief te zijn”

Woonzorgcentrum De Pottelberg was aanwezig met vier bewoners © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De Paasfoor gaat gepaard met heel wat muziek, lawaai en felle lichten, maar dat betekent voor sommige mensen een hindernis. Daarom lanceert Kortrijk jaarlijks een prikkelarme kermisnamiddag, dit keer op maandag 8 april van 14 tot 17 uur. Al zouden de begeleiders van verschillende woonzorgcentra het niet zo benoemen. “Het was drie keer zo luid dan vorig jaar”, zegt Roy (21) van ‘de branding’.

Stad Kortrijk heeft de prikkelarme dag speciaal ontworpen om bezoekers die gevoelig zijn voor prikkels ook de kans te geven van de foor te genieten, met aangepaste lichten en geluidsniveaus op de attracties. “Maar echt prikkelarm kan je de dag niet noemen”, zeggen begeleiders Roy en Angelique (42) van zorginstelling ‘de branding’ vanop het Nelson Mandelaplein. Ze zijn met vier bewoners op stap zijn. “We komen jaarlijks naar de prikkelarme kermisnamiddag, sommige bewoners kijken er echt naar uit, maar daarvoor moeten we natuurlijk rekening houden met bijvoorbeeld epilepsie of gevoeligheid voor geluidsprikkels. Eén van onze bewoners zit met de vingers in de oren omdat het er op sommige plaatsen wel nog steeds luid aan toe gaat. De toegankelijkheid zou ook beter kunnen door meer hellingen te voorzien en minder opstapjes.”

“Eén van onze bewoners zit met de vingers in de oren omdat het er op sommige plaatsen wel nog steeds luid aan toe gaat” – begeleiders Roy en Angelique

Ook woonzorgcentrum De Pottelberg was aanwezig met vier bewoners. “We wisten eigenlijk niet dat het vandaag de prikkelarme dag was – je zou het ook niet per se zeggen, ik voel alleszins niet veel verschil – maar dat hoeft misschien niet per se voor een kermis. Het hoort erbij”, vertelt ergotherapeut Zoë Callens (24). “Maandag gaan we wandelen, het is prachtig weer en jaarlijks brengen we een bezoekje aan de Paasfoor. De uitstap leeft vooral bij onze bewoners die van Kortrijk zelf zijn. En uiteraard de oliebollen. Jaarlijks krijgen we die ook getrakteerd van Stad Kortrijk bij de start van de Paasfoor. Waar wel meer aandacht aan mag gegeven worden, is de rolstoeltoegankelijkheid. Over die kabels rijden is echt een merde.”

“Waar wel meer aandacht aan mag gegeven worden, is de rolstoeltoegankelijkheid. Over die kabels rijden is echt een merde” – ergotherapeut Zoë

Marnix Coone (67) gaat elke maandag mee wandelen, van maart tot november. Zijn grootmoeder verbleef vroeger in het woonzorgcentrum en sinds zijn pensioen blijft hij terugkeren als vrijwilliger. “Er is wel een verschil met zaterdag, nu is het veel rustiger, maar dit is eerder prikkelarm voor jonge mensen. Onze bewoners komen uit een stille omgeving. Het is een goed initiatief, maar niet prikkelarm genoeg om echt inclusief te zijn.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier