Memento Woordfestival van start

Astrid Haernes, Vincent Coomans en schepen Axel Ronse. © KDS
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op 15 maart startte de negende editie van het Memento Woordfestival. Drie dagen lang valt er van alles te beleven rond het thema ‘Spelen’. Het is een organisatie van de openbare bibliotheek Kortrijk. “Ik stelde me de vraag wat de sociale dimensie is van spelen bij winnen of verliezen”, aldus curator en Letterzetter Astrid Haerens.

Curator en Letterzetter van Kortrijk Astrid Haerens, zette er samen met haar stadsdichterscollectief de schouders onder. Met het thema ‘Spelen’ wil Astrid onderzoeken wat spel betekent in ons leven en in onze maatschappij. “Samen met diverse schrijvers, kunstenaars, stadsbewoners en mensen uit de regio voert het festival een gesprek over spelen, verbeelding, verstrengeling en plezier”, duidt Astrid Haerens, die Wouter Deprez, Maria Barnas en het duo Zindzi Zevenbergen en Brian Elstak als ambassadeurs wist te strikken.

“Iedereen speelt of speelde, al dan niet volgens de spelregeltjes of reglementen of zelfgemaakte spelregeltjes. Ik stelde me de vraag wat de sociale dimensie is van spelen bij winnen of verliezen. Spelen draait om verbeelding. En waar zit het spel in de literatuur, in de kunst, in de performance? Tijdens deze editie laten we verschillende kunstdisciplines met elkaar spelen: auteurs met beeldende kunstenaars, muzikanten met dichters, schrijvers met performers. Ze bevragen elkaar en de festivalbezoeker.”

In totaal vallen er 35 activiteiten te beleven: 26 voorstellingen en negen tentoonstellingen. “Memento levert een boeiend, veelzijdig programma op waarin voor elk wat wils terug te vinden is: een aanrader. Op zaterdag kan bijvoorbeeld het jongere publiek zich creatief uitleven in diverse Biblabo’s. Vorig jaar kon Memento op 1.700 bezoekers rekenen, dit jaar mikt de organisatie op 2.000”, zegt schepen van Cultuur Axel Ronse.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier