Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Marginaalste bevrijdingsfeest van het land Kamping Kitsch festival lokt 18.000 bezoekers naar Kortrijk

Christophe Lefebvre

‘Het ultieme bevrijdingsfeest’, ‘alle remmen los’ en ‘bye bye corona’. Aan superlatieven ontbrak het alvast niet voor de tiende editie van het Kamping Kitsch festival. 18.000 feestgangers trokken richting Kortrijk, coronapas op zak, om te kunnen proeven van de gigantische verkleedpartij waarbij van maatregelen geen sprake meer was.

Aan nektapijtjes, netkousen en opblaaspenissen was er ook dit jaar geen gebrek op de site van het Kortrijkse ‘t Hoge. Een week nadat de zware jongens van Alcatraz er vertrokken, was het tijd aan een meer kleurrijke bende die er compleet los ging op een brede waaier aan beats en muziek.

Van hip-hop met een hoek af tot Vlaamse meezingers en het steviger werk dat iedereen meteen deed terugdenken aan de gouden eeuw van de discotheken? Net zoals bij de vorige edities van het grootste verkleedfeestje van Europa was er aan variatie geen gebrek.

Genieten

De bezoekers zelf genoten met volle teugen tijdens een 12 uur durend marginaal festijn. “15 maanden lang leven we onder het juk van een waanzinnige hoeveelheid stress, 15 maanden lang was het voor ons spartelen om het hoofd boven het water te houden! Wie het zelf niet meemaakt kan onmogelijk begrijpen wat dat doet met een mens: ‘s avonds niet weten of we morgen ons personeel nog gaan kunnen houden of niet.”

De sfeer zat er goed in.
De sfeer zat er goed in. © CL

“Dus ja, vandaag was de zaak dicht en trokken we hierheen om alle maar dan ook alle remmen los te gooien. Zo kunnen we maandag met herwonnen moed ons restaurant opnieuw openen, voorzien van de energie die we nodig zullen hebben om het verlies van het voorbije anderhalf jaar weg te werken.” Het koppel Wevelgemse restaurateurs gilde het uit toen DJ Bolle zijn beste set in een lange tijd draaide in de Spoiler Room.

Doorbijten

Dat het voor de artiesten ook een complete verademing was, bevestigde diezelfde DJ Bolle, die naam en faam maakte in plaatsen zoals de legendarische Lagoa. “Toen de eerste versoepelingen eraan kwamen, sijpelden de boekingen traag binnen” verklaarde hij.

“Dat waren toen kleine feestjes, want meer was niet toegelaten. Voor wie actief was in de entertainment industrie was het huilen met de pet op maar we beten door. Vandaag kon ik voor het eerst voor een uitgelaten menigte mijn platen draaien en dat gevoel was onbeschrijfelijk. De energie dat door de massa werd afgegeven is ronduit fantastisch. We kunnen enkel maar hopen dat die ellendige periode definitief achter ons ligt.”

Schilderen met Hot Marijke

Toch waren het niet de techno-platen of teksten van Charmezanger Jens die op het meeste succes konden rekenen. Het podium dat met kop en schouders boven de rest uitstak, was er eentje waar kunst en creativiteit de plak zwaaiden.

Hot Marijke poseerde gewillig voor een heel aantal schilderijen.
Hot Marijke poseerde gewillig voor een heel aantal schilderijen. © CL

Aspirant Picasso’s konden zich volledig uitleven tijdens een sessie “schilderen met Hot Marijke” waarop de toekomstige grootmeesters zich konden laten fotograferen met Vlaanderens bekendste dame van plezier, al dan niet al spelend met haar riante borsten.

Modderpoel

Heel even leek het erop dat Kamping Kitsch hun 10de verjaardag er eentje in mineur zou worden, toen een korte maar krachtige zondvloed over Kortrijk trok. In geen tijd stond de volledige weide onder water en werd het groene gras omgetoverd tot een gigantische modderpoel. De festivalgangers lieten het niet aan hun hart komen en combineerden luidkeels meezingen met wedstrijden ‘om ter verst in de modder glijden’.

Een plotse stortbui toverde de weide om tot een modderpoel.
Een plotse stortbui toverde de weide om tot een modderpoel. © CL

Een festival zonder grenzen, zonder social distancing en vooral zonder mondmaskers? Voor heel wat van de 18.000 bezoekers was het dan ook even wennen toen ze door de poorten van Kamping Kitsch stapten. Toch zette de organisatie alles op alles om het gebeuren in alle veiligheid te laten verlopen. Via een grootschalige communicatiecampagne werd iedereen duidelijk gemaakt dat een coronapaspoort, het felbesproken Covid Safe Ticket, een verplichting was.

Wie geen geldig bewijs van vaccinatie of een negatieve PCR test kon voorleggen, raakte de weide niet op. “Enkel op die manier konden we iedereen de echte Kamping Kitsch sfeer garanderen” liet de organisatie na afloop weten. “Van de 18.000 bezoekers waren er net geen 20 niet in regel met die papieren. Dat maakte meteen ook duidelijk dat de mensen bereid zijn zich te beschermen tegen het coronavirus, zolang ze maar opnieuw van hun vrijheid kunnen genieten.”

29 positieve drugstesten

In de marge van het feest was ook de indrukwekkende aanwezigheid van de politie en ordediensten niet min. Politiezone VLAS opende een heus politiedorp en kregen ondersteuning van zowel andere lokale korpsen als eenheden van de Federale Politie. “1300 feestgangers werden door middel van stille drugshonden op verdovende middelen gecontroleerd” klonk het bij woordvoerder Thomas Detavernier.

“29 personen testten hierop positief, kregen een boete die meteen moest worden betaald en werden van de festivalsite verwijderd. 4 personen werden dan weer bestuurlijk aangehouden voor het verstoren van de openbare orde of openbaar dronkenschap, meestal een combinatie van beiden.”