Lieze Vandromme neemt afscheid als Tineke van Heule 2019: “Ik heb mij wel geamuseerd met eredames Rune en Justine”

Lieze Vandromme is bezig aan haar laatste dagen als Tineke van Heule 2019. © Kurt De Schuytener Kurt De Schuytener
Carlo Herpoel
Carlo Herpoel Medewerker KW

Lieze Vandromme (20), afscheidnemend Tineke van Heule 2019, moet zondag na twee jaar haar titel afstaan aan een opvolgster. Zelf kijkt ze tevreden terug op haar jaren als ambassadrice van de Kortrijkse deelgemeente, al houdt ze wel een dubbel gevoel aan haar opdracht over.

Lieze Vandromme won in de zomer van 2019 de Tinekesverkiezing. Slechts een half jaar was ze actief, want in maart van vorig jaar legde de coronapandemie alle activiteiten stil. “Enerzijds miste ik veel representaties, anderzijds kon ik wel twee jaar optrekken met mijn eredames en zo een deel van de gemiste representaties recupereren. Het was geen gemakkelijke periode. Onder andere Café Mangé kon twee jaar op rij niet doorgaan. Toen onthulde de Tinekeswerkgroep het thema voor de volgende Tinekesfeesten”, zegt Lieze. “De aankondigingsstoet van het thema circus vond ik prachtig, een ludieke wijze voor de bekendmaking. Het is een blij thema dat zorgt voor een goede vibe. Het zal zeker ambiance opleveren. Maar eigenlijk maakt het thema niet zoveel uit. Het is met de groep optrekken en je amuseren, dat is wat telt. Dat kan bij om het even welk thema”, aldus Lieze.

Stress

Op de vraag of we na het afgelopen jaar nu ook 2020 op haar lint mogen borduren, is het antwoord duidelijk. “Nee! Ik ben geen Tineke van Heule 2020. Ik heb enkel de eer gehad om één jaar langer te mogen pronken met mijn lint. Dat is nooit eerder gebeurd, maar hopelijk komt dat ook nooit meer voor.”

Het afscheidnemend Tineke van Heule 2019 wenst alle kandidaten veel succes toe. “Ik hoop dat ze hard genieten van elkaar en van het hele gebeuren. Ik hoop ook dat ze niet te veel last hebben van stress. Toen ik zelf het podium betrad voor de voorstellingsproef, ging ik gebukt onder de stress. Maar toen ik zelf aan de beurt kwam, verliep alles erg vlot en verdween de stress als sneeuw voor de zon. Toen de vorige verkiezingen voorbij waren, keek ik al meteen uit naar de volgende editie. Corona stelde deze echter met een jaar uit. Dit weekend zullen we dat dubbel inhalen.” Lieze kijkt wel tevreden terug op haar jaren als Tineke van Heule. “Het was met eerste eredame Rune Lesage en tweede eredame Justine Glorieux een leuke tijd.”

Lieze is afgestudeerd als lerares lager onderwijs en is klaar voor de volgende stap. “Ik trek nu naar Leuven voor hogere studies. Daar volg ik de richting educatieve master in de gedragswetenschappen. Ik ben op heden nog leidster in Chiro Stine maar ben van plan om in de Tinekeswerkgroep toe te treden.” Wanneer weet Lieze nog niet. “Mijn aandacht gaat nu eerst naar mijn studies. We zien later wel wat de toekomst brengt”, besluit Lieze Vandromme.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier