Heilig Bloedprocessie in Brugge is voor Hemelvaartsdag nog op zoek naar vier ezels

De Heilig Bloedprocessie is op zoek naar ezels.
Stefan Vankerkhoven

Anno 2024 is het voor de organisatoren van de Heilig Bloedprocessie blijkbaar makkelijker om figuranten warm te maken deel te nemen dan om geschikte ezels te vinden. Op de Facebook-pagina wordt een merkwaardige oproep gelanceerd twee dagen voor de ommegang op Hemelvaartsdag: de processie zoekt nog vier tamme ezels!

Vorige week luidde het nog dat alle rollen ingevuld waren: er waren 1.800 figuranten gevonden om mee op te stappen op donderdag 9 mei. Dankzij de digitale werving van figuranten via het platform druppeltool.be. Maar de ezels vormen een apart probleem.

Algemeen coördinator Matthieu Clarysse stelt: “Er zijn geen ezels uitgevallen, maar voor de groep rond Abraham hebben we nog enkele ezels te kort. Het is niet zo makkelijk om tamme ezels te vinden, die niet schrikken van alle geluiden in een drukke Brugse binnenstad.”

Kan de Jabbeekse burgemeester Frank Casteleyn niet inspringen? Hij heeft vele ezels. Matthieu Clarysse antwoordt: “Hij doet al mee, zoals elk jaar, in het gezelschap van drie ezels. Voor alle duidelijkheid: met of zonder de ontbrekende ezels zal de processie op Hemelvaartsdag uitgaan!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier