Groeninge Big Band viert 50-jarig jubileum tijdens Sinksen in Kortrijk: “Voorbereiding op ons festival K-Jazz”

De Groeninge Big Band speelt tijdens de Sinksenfeesten op zondag 19 mei (14 uur), op het Jozef Vandaleplein in Kortrijk. (gf)
Redactie KW

Het is een bijzonder jaar voor de Groeninge Big Band, want ze vieren hun gouden jubileum tijdens Sinksen. Met een mix van nostalgie, vernieuwing en een vleugje funk beloven ze het publiek te verrassen en te vermaken. Dirigent Piet Vanhoutte deelt enkele inzichten over hun optreden en jubileumviering.

“2024 is een jubileumjaar voor ons, en het is fantastisch dat we dit mogen vieren op de Sinksenfeesten in onze thuisstad Kortrijk”, begint Piet enthousiast. “Het is al even geleden dat we op het programma stonden, dus we zijn blij en gemotiveerd om ons ding te doen. We willen mensen laten kennismaken met de charme van bigband-muziek, een genre dat zowel jong als oud kan bekoren.

Omgeving verkennen

De band ziet Sinksen ook als een voorbereiding op hun eigen festival, K-Jazz, dat later in juni plaatsvindt. “Ons optreden op het Jozef Vandaleplein tijdens Sinksen geeft ons de kans om de omgeving te verkennen en ideeën op te doen voor ons eigen festival. We bestuderen het randgebeuren, de sfeer en de horecavoorzieningen, zodat we ons festival nog beter kunnen maken”, legt Piet uit.

Een opvallende keuze van de Groeninge Big Band is hun mix van genres, waaronder funk. “Enkele jaren geleden organiseerden we een concertavond genaamd Diversity, waarbij we verschillende genres combineerden. Sindsdien zijn we daar eigenlijk nooit van afgeweken”, vertelt Piet. “We ontdekten funk door een samenwerking met Jamal Thomas, drummer van Maceo Parker. Zijn invloed heeft ons doen besluiten om verder te gaan in dit genre, wat resulteerde in een samenwerking met de bekende Kortrijkzaan Frank Deruytter.”

Op de vraag waar en wanneer het publiek de Groeninge Big Band kan vinden tijdens Sinksen, antwoordt Piet: “Zondag 19 mei, op het Jozef Vandaleplein in Kortrijk. We trappen af om 14 uur!”

Zonovergoten stadsfeest

Tot slot blikt Piet vooruit op Sinksen: “Sinksen staat voor ons bekend als een zonovergoten stadsfeest, met een gezellige sfeer en overal muziek van alle genres. Voor de Groeninge Big Band is het een dankbaar podium om onszelf weer voor te stellen.” Hij voegt nog toe: “We sluiten ons feestjaar af met een groots concert in OC de Lange Munte, samen met Frank Deruytter en onze huiszangers Eline Bossuyt en Brecht Vanderbeken. Wie interesse heeft, kan ons volgen op sociale media voor meer informatie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier