Geen Bier- en Hoppefeesten in Poperinge dit jaar

Stad Poperinge heeft beslist om de volgende Bier- en Hoppefeesten op 15,16 en 17 september 2023 te organiseren. © DEPESTELE MICHAEL
Andres Hollebeke
Andres Hollebeke Medewerker KW

Het stadsbestuur van Poperinge besliste om de volgende Bier- en Hoppefeesten op 15,16 en 17 september 2023 te organiseren. De 25ste editie werd in 2020 en in 2021 uitgesteld, afhankelijk van de situatie zouden de feesten in 2022 of 2023 terug volledig kunnen plaatshebben.

Nu het tijd is om de voorbereidingen te starten, maar er nog steeds heel wat onzekerheid is, hakt het stadsbestuur de knoop dus door.

De driejaarlijkse Bier- en Hoppefeesten staan telkens garant voor drie dagen lang een bomvolle feesttent op het Oudstrijdersplein, een spannende Hopkoninginverkiezing en de kleurrijke Hoppestoet op zondag als kers op de taart.

Het stadsbestuur en heel wat verenigingen, scholen en vrijwilligers werken hier maanden aan een stuk aan om een topfeestweekend te organiseren. De aanhoudende coronamaatregelen en onzekerheid maken het echter te moeilijk om deze voorbereidingen veilig te starten.

“Daarnaast lokken de Hoppefeesten traditioneel ook heel wat buitenlandse bezoekers, waaronder uit de jumelagegemeenten. Een achttal buitenlandse groepen nemen deel aan de Hoppestoet. Ook dit komt door de coronamaatregelen in het gedrang. Dit is een van de grote redenen van dit uitstel”, zegt Bart Wemaere, diensthoofd Vrije Tijd van de stad.

Voorbereidingen nu al van start

Het schepencollege hakte maandag de knoop door en besloot om de uitgestelde editie van de Bier- en Hoppefeesten nu ook officieel af te gelasten. Het is een moeilijke beslissing die niet langer kon uitgesteld worden. De volgende editie staat gepland in september 2023, waardoor ook de periodiciteit terug klopt. De stad Poperinge streeft ernaar om een volwaardige topeditie van de Bier- en Hoppefeesten te organiseren in 2023 en start dan ook in dit jaar al aan de voorbereidingen.

Schepen van toerisme Klaas Verbeke (CD&V): “Zoals we vorig jaar zegden, willen we voor de volle 100% inzetten op échte Hoppefeesten, met alles erop en eraan. Liefst in 2022, maar indien dat niet lukt, dan zeker in 2023. Het zou goed kunnen dat er in september geen coronaperikelen meer zijn, maar wie kan dat voorspellen? Bij zo’n feesten en een stoet komt heel wat voorbereiding kijken, daarom kunnen we niet meer wachten en moesten we nu de knoop doorhakken.”

Burgemeester Christof Dejaegher (CD&V): “We weten hoe zeer Poperingenaars en vrienden van Poperinge uitkijken naar nieuwe feesten. Dat geldt zeker en vast ook voor ons. Hoe graag wij het ook anders willen, dit jaar is er nog steeds veel onzekerheid. Te veel om nu van start te gaan. We willen buitenlandse gasten verwelkomen, zonder beperkingen samen het glas heffen, een stoet met zoveel mogelijk toeschouwers… En geen voorbereidingen starten die we dan misschien terug stop moeten zetten. We kiezen er daarom voor om de editie van 2020 los te laten, en ons volledig te focussen op de feesten in 2023.”

Extra sfeer op Lekker Westhoeks

Naar jaarlijkse gewoonte wordt wel de streek- en bierenmarkt ‘Lekker Westhoeks’ georganiseerd tijdens het derde weekend van september. Ook vorig jaar bood dit troost voor de vele Poperingenaren die uitkeken naar hun feestweekend. Momenteel wordt er nog gekeken om tijdens de maand september een aantal extra Hoppefeest-elementen op te nemen om de pijn van nog een jaar zonder Bier- en Hoppefeesten te verzachten.

(AH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.