EK voetbal op groot scherm in Sportspoor: Duivelspark wordt ‘Carrefour Fan Park’

Het EK voetbal kan je deze zomer zien op groot scherm op de evementenweide naast De Zwemkom.Vlnr. Frederik Lemaire, Benoit Verstraete en Lander Durnez. © SL
Stefaan Lernout

Slaat de voetbalgekte in Wevelgem weer toe zoals tijdens het WK in 2018, toen duizenden voetbalfans de weg vonden naar het Duivelspark? Rode Duivel supporters Benoit, Lander en Frederik brengen alvast alles in gereedheid voor een herhaling van een feestzomer. Ditmaal niet in het park, wel op Sportspoor waar het Carrefour Fan Park vanaf 17 juni zijn tenten opslaat. Met een reuzenscherm, een kinderpark en Dj’s om de sfeer erin te houden, de inkom is gratis.

Nog zowat zes weken en we mogen weer op zoek naar de tricolore pruiken, sjaals en brillen op zolder. Op maandag 17 juni spelen de Rode Duivels hun eerste wedstrijd op het Europees Kampioenschap tegen Slowakije. Half België zal opnieuw voor het scherm gekluisterd zitten, en wie weet doen vele Wevelgemnaars dat wel op Sportspoor, het sportstadion langs de Menenstraat.

Carrefour Fan Park

“Wie erbij was herinnert zich nog levendig het Duivelspark tijdens het WK in 2018”, zegt Benoit Verstraete, voorzitter van supportersclub ‘Wevelgemse Duivels’. “Dit jaar komt er opnieuw een voetbaldorp met groot scherm in Wevelgem, het ‘Carrefour Fan Park’. Niet meer in het Park, wel op de evenementenweide naast De Zwemkom.

Het Duivelspark was een organisatie van de lokale cafés in samenwerking met de Wevelgemse supportersclub. Voor deze editie zijn Carrefour en Duliso de partners. “Carrefour is al sinds 2014 partner van de RBFA – de Belgische voetbalbond – en onze klanten konden de afgelopen jaren steeds genieten van spaaracties en leuke acties rond de Rode Duivels”, zegt Frederik Lemaire, zaakvoerder van Carrefour Market in Wevelgem. “Het is dan ook logisch dat we mee onze schouders zetten onder dit project en graag de naam geven aan dit Fan Park. Bij het initiatief dat in 2022 werd opgezet rond het WK in Qatar waren we al kandidaat organisator, helaas diende dat toen geannuleerd te worden.”

Ultieme beleving

De tweede partner is Duliso. “Wij verhuren audio, licht en schermen”, aldus Lander Durnez van Duliso. “Alle wedstrijden van België zullen te volgen zijn op een groot scherm van 24 vierkante meter, met optimaal geluid wat garant staat voor een ultieme beleving van de wedstrijd. Het grote scherm wordt geplaatst zodat de avondzon niet in de ogen schijnt van het publiek terwijl het beeld toch duidelijk blijft.”

Het Duivelspark in 2018 kende een immens succes. Tot 3500 toeschouwers zorgden voor een festivalgevoel. Dat ze voor het EK verhuizen naar Sportspoor vindt Benoit Verstraete geen nadeel. “Enerzijds waren al andere evenementen gepland in het park. Anderzijds biedt Sportspoor heel wat mogelijkheden. Het grasplein tussen het zwembad en de atletiekpiste is ideaal hiervoor. De aanvoer van materialen kan makkelijk en er is ruim parking voor zowel auto’s als fietsen. Verder werken we met één enkele in- en uitgang. De herbruikbare bekers blijven binnen de omheining wat maakt dat we geen waarborg hoeven te vragen. De inkom is overigens gratis.”

Hulp bij de organisatie krijgen van de 60 leden van de supportersclub ‘Wevelgemse Duivels’ en van de jeugd- en sportverenigingen. “We weten dat er in Kortrijk een groot supporterspark komt”, zegt Benoit. “Daar is de inkom alvast niet gratis. In de omliggende gemeenten zijn er wel kleinere initiatieven maar nergens zal de beleving zijn zoals bij ons. Met het perfecte reuzenscherm en geluid en de sfeer op en rond het terrein. We mikken toch op 2.000 supporters. Veel zal natuurlijk afhangen van de resultaten die onze Duivels neerzetten. We tonen alvast de drie wedstrijden van de poulefase en we gaan ervan uit dat onze Duivels ook de 1/8 finale spelen. Blijven ze in het tornooi, dan blijven we ook de wedstrijden tonen. Wie weet tot de finale op 14 juli.”

Buiten ‘Carrefour Fan Park’ lijkt er weinig animo om het EK op groot scherm te vertonen. “Toch niet op het openbaar domein”, bevestigt burgemeester Jan Seynhaeve. “In Ter Gracht in Moorsele is er een gelijkaardig initiatief, maar dat is op privé terrein.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier