Door Covid-19 gaat Cirque Plus van drie naar zes dagen

© (Foto SVV)
© (Foto SVV)
Stefaan Van Volcem
Stefaan Van Volcem Freelance journalist KW

Van dinsdag 20 tot en met zondag 25 juli treden in de tuin van het Grootseminarie veertien voornamelijk binnenlandse gezelschappen op voor een publiek van tweehonderd tot maximum vierhonderd personen per voorstelling. Dit is afhankelijk van de op dat moment geldende coronamaatregelen alsook van de zichtbaarheid per voorstelling voor het publiek.

De zomer van Brugge biedt dit jaar opnieuw acrobatie, clownerie, humor en emotie in de openlucht. De op stapel staande editie van Cirque Plus biedt ruim veertig voorstellingen, zodat – als alles meezit – op zes dagen zo’n 9.000 mensen ervan kunnen genieten in het Grootseminarie, de enige oase binnen de stadswallen waar nog koeien grazen. “De gezelschappen zullen na een heel lange inactiviteit ongetwijfeld honger hebben om te spelen”, aldus burgemeester Dirk De fauw (CD&V). “Dagelijks zijn er dan ook vier voorstellingen in de namiddag en twee ‘s avonds. Per dag presenteren we drie à vier verschillende producties.”

Een bijzondere voorstelling met een hoopvolle boodschap is die van Jesse Huygh. Hij is circusartiest, maar ook muco-patiënt. Toen hij in het ziekenhuis lag met Covid-19, kwam hij op het idee voor ‘A 2 mètres’. De titel verwijst tegelijk naar de afstandsregels en de lengte van de slang van de zuurstoftank die Huygh nodig heeft om zijn act aan de Chinese paal te kunnen uitvoeren. Die tank wordt meegedragen door circusartieste en danseres Rocio Garrote.

Reserveren

Voor elke voorstelling dien je te reserveren. Om te vermijden dat mensen toch niet komen opdagen en er plaatsen onbenut blijven, wordt een bescheiden entreeprijs van drie euro aangerekend voor de reguliere openluchtvoorstellingen. Voor de avond- en tentvoorstelling zijn andere ticketprijzen van toepassing.

Naast de voorstellingen in openlucht wordt, als de coronamaatregelen het toelaten, in de weide van het Grootseminarie op vrijdag 23, zaterdag 24 en zondag 25 juli ‘Sono io?’ van Circus Ronaldo opgevoerd in een circustent. Daarnaast zijn er nog twee speelplateaus in de weide, één elders binnen het Grootseminarie en één op de parking van Ter Duinen. Voor de voorstelling van Ronaldo dien je twaalf euro te betalen.

Aanvullend op de voorstellingen in en rond de tuin van het Grootseminarie pakt Cirque Plus op dinsdag 20 en woensdag 21 juli met een voorstelling op het water uit. Het gaat om ‘Surcouf’ van het Franse gezelschap Sacékripa. “Momenteel is evenwel nog niet bekend waar je dit zal kunnen meemaken”, geeft Tim Billiet, projectmedewerker Cirque Plus, aan. Ook voor deze (gratis) voorstelling dien je te reserveren.

Cultuurcentrum Brugge

Ook het Cultuurcentrum Brugge schakelt zich in de programmering in met avondvoorstellingen op woensdag 21, vrijdag 23 en zaterdag 24 juli in de Magdalenazaal. Kostprijs: 10 euro en 5 euro voor -26-jarigen. Reserveren voor de zaalvoorstelling verloopt via het Cultuurcentrum Brugge.

Gratis zijn dan weer de workshops jongleren van Circusatelier Woesh. “Door het gebruik van eenvoudige en slim gemaakte jongleertoestellen kunnen zowel mensen met als zonder beperking bijzonder snel circustechnieken onder de knie krijgen”, aldus De fauw. Ook hier is reserveren noodzakelijk.

Omdat Cirque Plus bij deze editie streeft naar een evenwicht tussen het artistieke en het veilige zijn randactiviteiten en animatie, speeltuigen of publiekscatering niet mogelijk. Zelf drank en een versnapering meebrengen is toegelaten.

In aanloop naar Cirque Plus is er opnieuw Uitwijken. Van dinsdag 13 tot en met zaterdag 17 juli doet de circusvoorstelling ‘Cuyper vs De Cuyper’ vijf Brugse wijken aan onder de noemer Circusprik. Dit jaar is reserveren voor dit cultureel evenement noodzakelijk op www.uitwijken.be .

De ticketverkoop voor Cirque Plus gaat op maandag 10 juni om 14 uur van start.

www.cirqueplus.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.