De Panne maakt zich op voor derde editie van Aspergefestival dat overgoten wordt met Franse champagne

We zien organisator Frank Cailliau en links zijn echtgenote, boer Marc Deswarte, Peter Germonprez (bezieler champagne-events Middelkerke), chef Rudy Devolder, Michel Vandewalle (medebezieler Champagneweekend en Bierweekend Middelkerke), mevrouw Devolder en vooraan in het midden de echtgenote van boer Swartje. © MVO
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

In het weekend van 4 en 5 mei zetten organisatoren Frank Cailliau en aspergeboer Marc Deswarte ‘boer Swartje’ hun schouders onder de derde editie van het grensoverschrijdende Aspergefestival. In boer Swartjes Hoeve Renthof, net over de schreve in Ghyvelde, zorgt de familie Deswarte voor de asperges, presenteren gerenommeerde Franse champagneboeren hun beste bubbels en bieden lokale ondernemers hun streekproducten aan.

Het wordt opnieuw een culinair feest in familiale sfeer op het erf van Het Renthof. Medeorganisator Frank Cailliau: “Ook dit jaar zegden de drie gerenommeerde champagnehuizen uit de Aube waarmee we vorige edities al in zee gingen, meteen toe. Dat zijn champagnehuis Christian Péligri uit Colombey-les-Deux-Églises, bekend door zijn jaarlijkse verkoop van Rotary Veurne-De Panne-Koksijde, champagnehuis Gremillet uit Balnot-sur-Laignes, dat al bestaat sinds de 18de eeuw en onder meer hoofdleverancier is bij de Franse ambassades en consulaten, en champagnehuis Aline Juvenelle uit Buxeuil. Zij gaven eerder de reeks Freddy Maertens uit, evenals de box van het EK Zeilwagenrijden in De Panne. Voor de liefhebbers en verzamelaars is er een derde coffret (beperkte oplage) met drie flessen (één fles van ieder champagnehuis) met op de nieuwe capsule Matthieu Deswarte. Tijdens het weekend is deze box te koop voor 75 euro en nadien in de aspergewinkel van boer Swartje (tot half juni). Bezoekers kunnen bij aankomst een gepersonaliseerd glas van Het Renthof aankopen tegen 5 euro. Dat mogen ze meenemen en bij een volgende editie opnieuw gebruiken. Aan de kassa zijn jetons van 5 euro te koop voor de champagnedegustatie (één glas is één jeton en één fles is vijf jetons).”

De organisatoren kregen opnieuw de medewerking van Les Trésors de Flandre, een organisatie die lokale producten, tradities en erfgoed promoot. “Bezoekers kunnen op het erf kennismaken met onder meer diverse kazen, vleeswaren, linnen en de bieren van een brouwerij uit Ekelsbeke”, aldus Frank Cailliau.

Culinair genieten

“En Rudy Devolder, chef van voormalig sterrenrestaurant ‘t Convent’, zal iedereen verrassen met culinaire aspergegerechtjes. We bijten de spits af met het aperitief op zaterdag 4 mei om 11 uur, en onze bekende muzikant Jean-Pierre Faict uit De Panne brengt dan meteen muzikale ambiance. Om 15 uur zorgt de jonge Franse rockband Charly Guidès & The Rollmops voor nog meer muzikaal ritme. Zondag 5 mei start Jean-Pierre Faict om 11 uur met Franse chansons en rond 15 uur is het de beurt aan The Blue Waffles uit Rijsel met spetterende rock.”

Afspraak op 4 en 5 mei in Het Renthof (hoeve Deswarte), Route de Furnes 600, Ghyvelde (Frankrijk). Gratis parking.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier