Carnavalsseizoen 21-22 afgetrapt in Wellington: Vedetten vervangen prinsen

De opening van het Oostends carnaval met afscheidnemend prins Mario Ureel, schepen Maxim Donck, de voorzitters van de Orde van Wullok, de Orde van de Blues Boys en het Hof der Prinsen. © FRO
Fons Roets
Fons Roets Medewerker KW

Op 11 november om 11u.11, zoals de traditie het wil: 40 dagen voor Kerst werd het feestlint geknipt en werd het Oostendse carnavalsseizoen 2021-2022 ingezet, samen met 300 carnavalisten van de Oostendse carnavalsverenigingen. Bij gebrek aan kandidaat prinsen en prinsessen werd gekozen voor een Countdown Carnaval show met showoptredens van Sergio, dj’s Victor Verhulst en Kobe Ilsen en The Romeo’s. Ook voor de carnavalsactiviteiten in 2022 zal het Oostends carnaval zich moeten tevreden stellen met vedetten!

“De Wellington heeft ons verzekerd dat deze Carnaval Countdown kan doorgaan in veilige omstandigheden, met de nodige ventilatie, en daarom zijn we doorgegaan met ons event”, legt schepen van Feesten Maxim Donck uit. “We zijn tevreden dat er al 300 carnavalisten aanwezig zijn voor de opening. We verwachten nog veel muziekfans voor de optredens van onze grote vedetten. Ik doe langs deze weg nog eens een warme oproep naar eventuele kandidaat prinsessen en prinsen. Carnaval in Oostende leeft nog altijd en het is onze bedoeling nog meer mensen warm te maken voor deelname aan de festiviteiten van de carnavalsgroepen.”

Prins Mario Ureel regeert al twee jaar over Oostende Carnavalsstad en het lijkt erop dat hij, voorlopig, geen opvolging krijgt. “Net na mijn verkiezing en het Oostends carnavalsweekend in 2020 sloeg corona toe”, vertelt Prins Mario. “Alles ging plat en gelukkig werd mijn titel voor een jaar verlengd. We starten het nieuwe carnavalsseizoen in mineur. We zijn wel blij dat we onze carnavalsvrienden voor het eerst sinds de lockdown weer terugzien en samen feest kunnen vieren. De Carnaval Countdown is oké, maar zonder nieuwe kandidaat prinsen of prinsessen is het plaatje niet compleet. Drie jaar na elkaar prins zijn, kan of mag blijkbaar niet voor mij! Ik ben benieuwd hoe het in 2022 zal aflopen.”

Super Shownacht

Glenn Dangreau, voorzitter van de Orde van de Kloeffe en straks 65 jaar jong, betreurt het feit dat er geen kandidaten zijn voor de Oostendse kroon, maar voor hem is dat nog geen reden om ermee te kappen. “Ik ga er vanuit dat we, voor het eerst in 65 jaar, carnaval in Oostende zullen moeten vieren zonder prins of prinses. Misschien kunnen we onze ex-prinsen eens extra huldigen. Niet getreurd, op vrijdag 18 februari pakken we, in samenwerking met de stad Oostende en Bluesky Concerts, uit met een nieuwe Shownacht in Zaal Wellington. Het wordt een grandioos feest voor de Oostendse carnavalisten, zonder Prins Carnaval, maar met veel artiesten: Tielens & D’Haeze, Luc Caals en uit Nederland Mart Hoogkamer die een gigantische carnavalshit scoort met Ik Ga Zwemmen. We sluiten af met DJ Dimaro.”

“We zijn blij dat we onze vrienden van het carnaval terugzien”

Tijdens het carnavalsweekend, begin maart, gaan alle activiteiten (voorlopig althans) door, zonder prins. De Oostendse carnavalsraad is dankbaar voor het feit dat Stad Oostende de carnavalstraditie in eer houdt, maar het wordt tijd dat alle carnavalsgroepen eraan herinnerd worden dat ‘Carnaval zonder Prins of Prinses’ geen echt carnaval is!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.