Camille (18) is de jongste deelnemer op Waregem Koerse: “Door toeval krijg ik deze uitzonderlijke kans”

Camille Biebuyck (18) neemt deel aan de Horse Race 4Brain voor het goede doel. © JM
Redactie KW

De jongste deelnemer aan Waregem Koerse? Dat is Camille Biebuyck (18) uit Waregem. Ze mag meedoen aan de benefietrace met onder meer ook BV’s Jens Dendoncker, Freek Braeckman en Peter Goossens, en daar is ze zelf, als beloftevolle amazone in het jumping, bijzonder blij mee. “Al mijn vrienden en familie komen supporteren”, glundert Camille.

Camille heeft er een intensief paardensportweekend op zitten. Afgelopen weekend werd ze 5e bij de Juniors op de Beker van België, en tweede op het Belgisch Kampioenschap van de amazones, de vrouwelijke ruiters. “Het is de eerste keer dat ik een podiumplaats behaal, ik ben dus heel erg blij”, zegt Camille Biebuyck.

Vier paarden

Het meisje doet er ook enorm veel voor. “Ik doe al van in het derde leerjaar mee aan wedstrijden”, zegt Camille. “Mijn papa reed toen met de paardenkoets en mijn mama heeft nog koerspaarden gehad, dus ik ben echt opgegroeid tussen de paarden. Mijn vader heeft me toen twee pony’s gekocht, en ik ben daarop beginnen te rijden.”

“Elke weekdag na school trek ik nog een uur uit om te paardrijden, maar met het opzadelen en afzadelen erbij komt dat al snel op twee uur dat ik in de stal ben. Ik wissel elke avond van paard, de woensdagnamiddag rij ik dan met al mijn paarden. We hebben er in totaal 4. In het weekend wachten dan uitgebreidere trainingen en competitiewedstrijden.”

Geluk

Camille heeft het geluk dat ze thuis plaats genoeg heeft om paarden te stallen. “We hebben daarnaast ook twee buitenpistes en één binnenpiste thuis, dus ik hoef niet ver te gaan om te trainen.”

“Enkel als ik een eindje minder heb kunnen rijden en er weer wat moet inkomen, zoals na de examens, dan trek ik naar het Zilveren Spoor in Moorsele. Die piste is daar veel groter uiteraard dan de bescheiden pistes bij ons thuis, en dan kan ik echt wat grotere opstellingen oefenen.”

Jongste deelnemer

Dinsdag wordt alvast een hoogdag voor de paardenliefhebster. Ze is de jongste deelnemer aan Waregem Koerse en mag meedoen aan de benefietrace.

“Waregem Koerse organiseert voor het vierde jaar op rij de Horse Race 4Brain voor het goede doel”, zegt Bram Vandewalle van Waregem Koerse.

“Net voor de ING Grote Steeple Chase neemt een aantal Bekende Vlamingen het in duo sulky’s tegen elkaar op met als doel: geld inzamelen voor meer onderzoek naar hersenaandoeningen. Onder meer BV’s Jens Dendoncker, Freek Braeckman en Peter Goossens doen mee.”

“Het is eigenlijk heel toevallig dat ik mag meedoen”, zegt Camille. “Mijn papa is klant van Stephex Horsetrucks, en die doen mee aan de race. Deze week organiseert die zaakvoerder een grootschalige jumpingwedstrijd, verspreid over verschillende dagen, dus die kon zich niet vrijmaken om mee te doen. Omdat ze weten dat ik zo intensief bezig ben met paardrijden, hebben we mij gevraagd om mee te doen. Ik ben uiteraard enorm blij met deze kans. Deelgenomen hebben aan Waregem Koerse, hoeveel mensen kunnen dat zeggen?”

Winnaar

Camille hoopt uiteraard op een goed resultaat. “Ik ben een winnaar”, lacht ze. “Dus ik hoop op een goede kans, en een goede ruiter. Het zal misschien wel wat raar doen om niet zelf de teugels in handen te hebben, maar het wordt genieten, dat ben ik zeker.”

“Al mijn vrienden en familieleden komen supporteren. We zijn daar sowieso elk jaar van de partij als het Waregem Koerse is, nu is de dag extra speciaal. Ik zal dit nooit vergeten, dat weet ik nu al.” (JM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier