Bruegelcomité klaar voor doopfeest van reus Hendrik: “Voor ereburgemeester”

Het Bruegelcomité is er helemaal klaar voor. © Foto Nele
Nele Sabbe
Nele Sabbe Medewerker KW

Tijdens het eerste weekend van september gaat de gemeente Wingene opnieuw Bruegelen. Het feestweekend wordt een traditioneel volksfeest met heel veel Bruegelleute. Uniek bij deze editie is de doop van de gloednieuwe reus Hendrik.

In het jaar 1954 werd voor het eerst een Bruegelstoet georganiseerd. Bruegelen werd vanaf toen een traditie tijdens het eerste weekend van september. Het bestuur telt momenteel 21 leden onder het voorzitterschap van Dirk De Meyere, penningmeester is Nick Schotte en secretaris Katrien Delodder. Het bestuur kan rekenen op tientallen medewerkers die de werking ten volle ondersteunen.

“Wij zijn heel fier dat we opnieuw een mooi weekendprogramma naar voor kunnen brengen en dit op 1, 2 en 3 september”, vertelt voorzitter Dirk De Meyere. “Het programma brengt veel variatie met zich mee en op vrijdagavond staat een film gepland onder de naam ‘Als reuzen sterven’. De film is nieuw in het feestprogramma. Daarnaast brengen we gezelligheid op het gemeenteplein met een gratis vat en oliebollen, muzikale optredens, Bruegeltentoonstelling, lekker eten en tal van volksspelen met een mooie prijzenpot.”

“Programma steekt boordevol variatie”

Bij de Breugelfeesten horen de reuzen en vol trots stelt het Bruegelcomité de gloednieuwe reus Hendrik voor. Het idee kwam vorig jaar van de voorzitter en op zondag 3 september wordt reus Hendrik gedoopt. “Bedoeling was een nieuwe reus te ontwikkelen voor onze ereburgemeester Hendrik Verkest”, gaat Dirk De Meyere verder.

“Hendrik Verkest was meer dan 30 jaar burgervader van de gemeente en hij zette Wingene op de kaart. De reus is een pareltje vol vakmanschap. Hij weegt 537 kg en we willen reus Hendrik tot over de grenzen heen bekend maken. Huidig burgemeester Lieven Huys is de peter en Anja Vanclooster is de meter. Reus Hendrik krijgt een onvergetelijk doopfeest omstreeks 16.30 uur op het gemeenteplein. Iedereen is van harte welkom om mee te vieren.”

Oliebollen

De opening start op vrijdag 1 september om 19 uur op het Gemeenteplein. Om 20 uur is er de filmvoorstelling in de raadzaal van het gemeentehuis.

Op zaterdag 2 september is er een eucharistieviering om 16.30 uur en dit om en rond de kermisattracties. Na de viering is er een gratis vat met oliebollen. Men sluit de avond af met tal van optredens.

Op zondag 3 september is er om 10.30 uur de voorstelling van het boek ‘Ons Wingene’ en Bruegeltentoonstelling. Naar de middag toe is er aperitief met ’t Klein Muziekske en de Bruegelmaaltijd. In de namiddag is er Bruegelleute met gekende volkspelen en een reuzeglijbaan. De spelen kunnen gespeeld worden via een persoonlijke kaart of via een gezinskaart. Er zijn negen volksspelen. Er is ook een gps-spel. De prijzenpot bedraagt 1.000 euro en is verdeeld in vier categorieën. Het Bruegelweekend wordt afgesloten met de doop van de nieuwe reus Hendrik om 16.30 uur.

Alle info kan je terugvinden via bruegelfeestenwingene.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier