Blankenberge maakt zich op voor recordeditie Havenfeesten: “We verwachten tot 100.000 bezoekers”

Voorzitter Peter Sabbe van Haven & Gebuurte, de organisatie achter de Blankenbergse Havenfeesten: “We zouden wel eens records kunnen breken.” © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Wie hemelvaartweekend zegt, zegt Havenfeesten in Blankenberge: van donderdag tot zondag strijkt het folkloristische maritieme festival opnieuw neer aan de haven. De vierdaagse biedt zoals steeds een leuke mix van unieke schepen, muziekoptredens, vissersambachten, visbakkers, folklore en animatie.

Zo meert er voor ‘Sail 2024’ een verzameling authentieke schepen aan uit Frankrijk, Nederland en België, en krijgt de Havenfeesten met de Askoy II een primeur: op donderdag 9 mei maakt het zeiljacht van Jacques Brel z’n maidentrip naar de Blankenbergse haven. Diverse reddingsboten – waaronder de Heroz – geven op zaterdag 11 mei om 14 uur een demonstratie. “Ook de Kamper Kogge en de Tres Hombres tekenen opnieuw present, die laatste met lekkere rum rechtstreeks uit de Caraïben”, zegt voorzitter Peter Sabbe van het organiserende Haven & Gebuurte.

Met het ‘Northsea folk & shanty festival’ wordt Blankenberge opnieuw het mekka van de maritieme muziek. “Daar hebben we het voordeel dat we als eerste op de kalender staan”, zegt Peter, “maar ook de uitstekende omkadering zorgt er elk jaar voor dat de shantygroepen elkaar verdringen om hier te kunnen staan. De setting, het publiek, de omgeving: onze Havenfeesten zijn uniek en er zit ook nog lang geen sleet op de formule.”

De organisatie mikt zoals steeds op zo’n 20.000 bezoekers per dag, al zouden dat er volgens Peter Sabbe dit jaar wel eens een pak meer kunnen zijn. “De weersvoorspellingen zien er momenteel heel goed uit, waardoor we ons denk ik aan een ware overrompeling mogen verwachten aan de kust. Het zal het eerste écht mooie weekend zijn hé. Gespreid over de vier dagen, verwachten we tot wel 100.000 bezoekers en daarmee zouden we zomaar eens alle records kunnen breken”, klinkt het.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier