90 kunstenaars en handelaars organiseren samen de grootste actie tijdens het Ensorjaar: “Route waarbij kunst en economie elkaar ontmoeten”

Heel wat handelaars doen mee aan de actie. © ZB
Redactie KW

Er staat tijdens het Ensorjaar een kunstzinnige wandel- en fietsroute voor de deur. Vanaf 26 maart tot en met 22 september 2024 gaat een van de grootste projecten van het Ensorstadsfestival van start in Oostende. Met ‘Elle adore le noir’ zet Oostende haar lokale handelaars en kunstenaars in de schijnwerpers.

Tijdens het Ensorjaar worden er verschillende acties en evenementen georganiseerd in Oostende, waaronder ook diverse stadswandelingen. Op maandag stelden curator Willem Elias en organisator Luc Mangodt de nieuwe kunstzinnige wandel- en fietsroute ‘Elle adore le noir’ voor aan het grote publiek. “Het is voor ons een groot genoegen om tijdens het Ensorjaar een project als deze tot uiting te laten komen. Kunst is een sociaal bindmiddel. Dankzij de steun van de handelaars, kunnen kunstenaars hun werken ten toon stellen. Kunst en het economische leven ontmoeten elkaar tijdens Ensor 2024. De Stad laat kunst op die manier leven in Oostende”, vertelt curator Willem Elias.

Ook Stad Oostende is heel trots op dit grote initiatief. “Er werden dit jaar meer dan 120 projecten ingediend voor het Ensorjaar. ‘Elle adore le noir’ is een project dat lokale handelaars en kunstenaars betrekt. We willen dankzij dit project kunst op een andere manier onder de aandacht brengen”, vertelt schepen voor Vrije Tijd Bart Plasschaert (CD&V).

Ensoriaanse vitrines

Het wandel- en fietsparcours leid je door stad Oostende. Onderweg passeer je in een 40-tal etalages met werken van Oostendse kunstenaars. Spring gerust eens binnen, de handelaars staan je graag te woord over de tentoongestelde werken in hun etalage, de betreffende kunstenaars en hun werk.

De meest uiteenlopende handelszaken nemen deel, zoals Belfius bank, restaurant Kafka, vakantieverblijf Euphorie tot vishandel ‘t Vispaleis in de Alfons Pieterslaan. In het shopping- Feest- en Cultuurpaleis stelt Luc Martinsen ‘Oostende, een brug te ver’ voor, vijf schilderijen die samen het verhaal van een verloren liefde vertellen. Bij begrafenisondernemers Casteleyn-De Grim in de Torhoutsesteenweg is William Sweetlove’s werk ‘Het grafmonument van Baron James Ensor en Knight William Sweetlove’ te bewonderen. (ZB

Voor de kinderen is er groot raadselspel voorzien. Wanneer ze de oplossing vinden, dan kunnen ze aan de balie van Toerisme Oostende een leuk cadeautje ophalen. Download de Ostend City Walks app via Google Play of de App Store.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier