Erfgoeddag ‘thuis’ in Ravenhof

Het Kasteel Ravenhof staat centraal op de Erfgoeddag in Torhout. © JS
Johan Sabbe

Al zowat 20 jaar komt de culturele erfgoedsector tijdens de Erfgoeddag prominent in beeld op de eerste zondag na de paasvakantie. Dit jaar staat het thema ‘Thuis’ voorop. In Torhout kun je op zondag 21 april van 10 tot 16 uur in het Kasteel Ravenhof terecht. Met bijzondere aandacht voor de kinderen.

Het doel van de themadag is de rijkdom, de verscheidenheid en het potentieel van het roerend, onroerend en immaterieel cultureel erfgoed onder de aandacht van zoveel mogelijk mensen te brengen, zowel jong als oud.

Route voor kinderen

Thuis is tijdens de Erfgoeddag dit keer het Kasteel Ravenhof, waar zich het Museum Torhouts Aardewerk bevindt en momenteel de expositie Aarde@Work loopt naar aanleiding van de 40ste verjaardag van dat museum. In het charmante kasteeltje wordt voor de gelegenheid een parcours op maat van de kinderen uitgestippeld. De jongens en meisjes worden uitgedaagd om op denk- en speurtocht te gaan.

“Tegenwoordig biedt het kasteel onderdak aan de collectie Torhouts Aardewerk, maar in het verleden werd het pand bewoond door een aantal opmerkelijke figuren”, zegt diensthoofd Wannes Devos van het Vrijetijdshuis. “We geven de kinderen de kans om in de geschiedenis te duiken.”

“Intussen kunnen de volwassenen de tijdelijke tentoonstelling Aarde@work bezoeken. Dat is mogelijk vanaf 10 uur en het is gratis. We zullen het kinderparcours overigens laten bestaan tot in augustus. Wie op Erfgoeddag niet vrij is, kan er bijgevolg later van genieten, al dan niet met het hele gezin.”

Er wordt ook een tweede initiatief genomen in samenwerking met de geschied- en heemkundige kring Het Houtland. “We roepen iedereen op om zondag tussen 10 en 16 uur in het Kasteel Ravenhof langs te komen met erfgoed bij je thuis”, zegt voorzitter Hendrik Vandeginste. “Heb je een document, een archiefstuk of een historisch object uit Torhout? Gelieve het te komen tonen. We geven er uitleg over en zullen het digitaal bewaren voor de toekomst.”

Herinneringskoffer

Het derde initiatief werd eerder al gelanceerd: een reminiscentie- of herinneringskoffer voor het wzc Sint-Augustinus. In de koffer zitten foto’s en objecten die de oude volkscafés doen herleven. Via de inhoud van de koffer kan er onder meer met mensen met dementie in gesprek gegaan worden. In alle opzichten de moeite waard!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier