Erfgoeddag in Brugge in teken van Vikingen: “Vikingtattoo om akkoord te bezegelen”

De Erfgoeddag in Brugge staat dit jaar in het teken van de Vikingen. Burgemeester Dirk De fauw en cultuurschepen Nico Blontrock lieten symbolisch een Viking-tattoo zetten. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

De Erfgoeddag in Brugge – eigenlijk het hele weekend van 20 en 21 april – staat dit jaar in het teken van de Vikingen. De Noormannen vestigen zich tijdelijk op het Adornesdomein en demonstreren allerlei Vikingvaardigheden. Burgemeester Dirk De fauw en schepen van cultuur Nico Blontrock kregen alvast een Vikingtattoo om het akkoord over het tijdelijk verblijf te bezegelen…

De jaarlijkse Erfgoeddag in Brugge is zoals gebruikelijk een organisatie van Raakvlak – de dienst voor onroerend erfgoed in Brugge en Ommeland – en Stad Brugge maar dit jaar is het Adornesdomein, bekend voor de Jeruzalemkapel en de fraaie bijhorende gebouwen en tuinen, ook een van de partners. Het is namelijk op dit domein dat de Vikingen, het thema van dit jaar, zich zullen vestigen.

Om het akkoord met de Vikingen over die tijdelijke vestiging te bezegelen lieten burgemeester Dirk De fauw (CD&V) en cultuurschepen Nico Blontrock (CD&V) symbolisch een Vikingtattoo zetten.

Het evenement onder de noemer ‘Hus. Thuis bij de Vikingen’ biedt een scala aan activiteiten voor het hele gezin, waaronder demonstraties van Vikingvaardigheden, traditionele Vikingspelen, een Vikingkapsalon, het bakken van Vikingbroodjes en workshops zoals armbandweven en runeschrift.

Nauwe band tussen Brugge en Vikingen

“Waarom de keuze voor een evenement rond de Vikingen? De link tussen Brugge en Vikingen bestaat al lang”, vertelt voorzitter van Raakvlak Pascal Ennaert. “Rond het jaar 1000 onderhielden de bewoners van onze kustvlakte nauwe banden met het noordzeegebied. Dit blijkt onder andere uit de sieraden die ze droegen, zoals fubulae, spelden om mantels en tunieken te sluiten. Opvallend genoeg is Brugge gespaard gebleven tijdens de vele Vikingraids, dankzij de goede politieke contacten tussen de Brugse graaf en de Vikingen.”

“Het erfgoedweekend staat bekend om zijn verbinding met het verleden en het koesteren van cultureel erfgoed”, vult cultuurschepen Nico Blontrock aan. “Dankzij dit event dat levende geschiedenis tot bij de Bruggeling brengt, kunnen we heel wat mythes en misverstanden over Vikingen de wereld uit helpen. De bezoekers zullen zeker een spectaculair evenement beleven.”

‘Hus. Thuis bij de Vikingen’ heeft plaats op het Adornesdomein, toegang via de Rolweg en dit op 20 april – van 10 uur tot 19 uur – en op 21 april van 10 uur tot 17 uur. Meer info via info@raakvlak.be of telefonisch via 050 44 50 44.

(PDV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier