Eerste expo samen voor zussen Waelkens in het Koetshuis

foto JE
Jozefien Eggermont

Drie zussen, drie karakters en drie kunstgenres. Maar nog nooit hadden Rita, Paula en Rosa Waelkens samen tentoongesteld. Daar brengen ze nu verandering in. Van 9 tot 13 mei palmen ze het Koetshuis in park Baron Casier in en tonen ze samen hun mooiste werken in één expo.

“Het Koetshuis is een mooie locatie waar we graag wilden tentoonstellen”, opent Rita Waelkens (67). “We hebben Waregemse roots dus zijn we trots om in eigen stad ons werk te laten zien.” Een vuurdoop is zo’n tentoonstelling weliswaar niet.

Dat deden de zussen al met Buren Bij Kunstenaars en via andere organisaties. Maar dat ze nu met z’n drietjes ermee naar buiten komen, dat is een primeur. Van de zussen is Rita het langst met kunst bezig. “Ik denk dat het zowat een halve eeuw moet zijn dat ik ‘in’ de verf zit”, vermoedt ze. “Ik ben begonnen toen ik 16 jaar was en ben altijd blijven creëren. Vroeger schilderde ik aquarellen, nu werk ik met acrylverf. Telkens heb ik me nieuwe technieken eigen gemaakt, want niet alles blijft even mooi. Smaken evolueren en stijlen ook. Toch kan ik niet echt een label plakken op mijn stijl. Ik maak wat ik zelf graag zie. En dat is heel uiteenlopend want ik haal mijn inspiratie van overal.”

Rook

Paula (64) maakt beeldend werk in zelfhardende klei of crea mix. “Ik werk in verschillende formaten maar je herkent altijd wel nog vormen”, legt ze uit. Zij kreeg de smaak te pakken via Buren Bij Kunstenaars in 2015, toen ze door haar twee zussen aangestoken werd om ook met kunst te beginnen. “Ik heb mezelf alles aangeleerd van nul. En door trial and error ben ik op het punt waar ik nu ben. Daar ben ik best trots op.” Tweelingzus Rosa (64) kiest dan weer voor keramiek, die ze thuis in een eigen oven afbakt. “Vijftien jaar geleden startte ik ermee en ik ben blijven experimenteren. De basis voor mijn werk is altijd een duidelijk beeld. Maar met de afwerking kan ik veel kanten uit. Ik kies vaak voor rookstoken. Tijdens dat proces dringt de rook in de klei binnen. Zo bekom je een gevlamde tekening. Of ik opteer voor raku, dat is een speciale keramische stooktechniek uit het Oosten. Je werkt krijgt er een craquelé-effect door dat er telkens anders uitziet.” Rosa werkt ook met porseleinklei.

Verrassing

De zussen tonen nieuw werk. “90 procent van wat zal te zien zijn, maakten we speciaal voor onze tentoonstelling. We hebben dus stevig doorgewerkt”, lacht Rosa. “Tijdens het opbouwen van onze expo zullen we moeten kijken wat best bij elkaar past, want we hielden ons niet aan een bepaald thema. We hebben gemaakt wat we zelf graag wilden. Het resultaat wordt logischerwijs een mix van onze drie stijlen. We vertrouwen erop dat het een mooi geheel zal worden, we gaan puzzelen tot we tevreden zijn.” Er is ook één verrassing, waarbij de zussen rond hetzelfde thema gewerkt hebben. “Meer lossen we niet, dat mogen de mensen zelf komen ontdekken”, lachen ze. “We hebben 1.500 uitnodigingen verstuurd maar hopen ook dat toevallige voorbijgangers eens binnenspringen. In park Casier loopt vanaf 6 mei ook het evenement ‘Van steen tot beeld’, dus we zijn heel blij dat we die passanten misschien ook kunnen aantrekken. Hoe dan ook zijn we al heel enthousiast dat we samen mogen tentoonstellen en met ons werk naar buiten treden. Dus reken maar dat we benieuwd zijn naar de reacties van de bezoekers.” Op donderdag 9 mei is er een nocturne van 17 tot 21 uur, daarna is de tentoonstelling open van op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 mei van 14 tot 18 uur. De laatste dag is op maandag 13 mei van 14 tot 17 uur. Tijdens de openingsuren zijn de zussen aanwezig en geven ze graag een woordje uitleg. Wie een werk wil kopen, kan ook bij hen terecht.”Een kunstwerk voor Moederdag, dat is een fijn geschenk. We organiseren de tentoonstelling dus op het juiste moment”, knipoogt Rosa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier