Edith Deseyne uit Lichtervelde een van de Lady Truckers op VTM 2

'Lady Trucker' Edith Deseyne. © (foto VTM 2)
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Edith Deseyne (42) was dinsdag een eerste keer te zien in de nieuwe VTM 2-reeks Lady Truckers. Daarin worden vrouwelijke truckchauffeurs gevolgd.

Vrouwelijke truckchauffeurs zijn vandaag nog altijd stevig in de minderheid. In ons land zit slechts een 750-tal vrouwen aan het stuur van een vrachtwagen, tegenover meer dan 50.000 mannen. Aan de hoofdrolspeelsters in Lady Truckers om te tonen hoe onterecht dat eigenlijk is.

Opleiding

Zo volgde een cameraploeg Edith Deseyne (42) uit Lichtervelde tijdens haar vierdaagse reis naar Italië, voor een lading tomaten. Dinsdag zagen we de mama van drie kinderen en twee pluskinderen een eerste keer aan het werk. “Ik doe dit werk al 25 jaar. Toen ik vijftien was, zag ik in de krant een artikel over de richting vrachtwagenchauffeur in Zeebrugge. Voor mij was het duidelijk: dit wil ik doen. Het vele alleen zijn en het leven onderweg spraken mij aan. Tijdens mijn opleiding zat ik als enige meisje tussen zo’n 40 jongens. Ik werd in het begin al eens gepest. Na twee jaar heb ik de klik gemaakt in mijn hoofd: nu is het genoeg geweest. De eerste gast die me een foute opmerking gaf, heb ik op een ferme schop getrakteerd. (lacht) Er is nadien nooit meer iets voorgevallen. Dat respect heb ik dus zelf afgedwongen.”

“Combinatie met een gezin is niet altijd evident”

Edith begon haar carrière op de weg bij Waeyaert in Torhout en Maes in Gits. In 2012 stampte ze samen met haar man een eigen zaak uit de grond: M-V transport. “Dat staat voor man en vrouw. Mijn man en ik doen de zaak samen. We werken ook zowel met mannen als vrouwen in de zaak. Mijn plusdochter start binnenkort ook. Mijn man en ik hebben samen vijf kinderen. Deze job met een gezin combineren is niet altijd evident. Ik wissel dit af met mijn rol als mama. In het begin reden mijn man en ik afwisselend. Wie de baan niet op was, bleef bij de kinderen. Ik heb ook altijd geluk gehad met mijn schoonmoeder. Deze job heeft iets mysterieus. Iedere week beleef je andere avonturen. Of het ook een gevaarlijke job is als vrouw? Goh, het is zo gevaarlijk als je het zelf maakt. Je moet een beetje voor jezelf zorgen en opletten wat je doet. Je moet op een parking nu ook niet lopen showen van ‘the lady is in town’.”

Intens

Dinsdag zagen we Edith een eerste keer aan het werk op VTM 2. Ook voor haar was dat even wennen. “Ik vond de opnames nogal intens en buiten mijn comfortzone. Normaal ben ik geen open persoon of iemand die haar eigen leven helemaal blootlegt. Ik heb meegewerkt aan dit programma om ander meisjes te tonen dat ze deze job kunnen doen als ze dat willen. Ze mogen ervan dromen.” (Thomas Rosseel)

Lady Truckers, elke dinsdag om 21.40 uur op VTM 2.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier