Dit zijn de West-Vlamingen die kans maken op de publieksprijs van de Ultimas23

Vorig jaar wonnen de klaroenblazers van de Last Post een Ultima. © BELGA
Bert Vanden Berghe

Op 30 april worden de Ultimas23 uitgereikt, ofte de Vlaamse Cultuurprijzen. Tot en met 5 april kan je stemmen op de publieksprijs. En daar zitten heel wat West-Vlamingen bij. Wij geven een overzichtje.

De Ultimas zijn de jaarlijkse hoogmis van de cultuursector, met dertien verschillende categorieën gaande van podiumkunsten tot muziek, circus, beeldende kunst en film. Omdat er personen en organisaties die niet makkelijk in een categorie te stoppen zijn, werd de Publieksprijs in het leven geroepen. Dat gaat heel breed, van festivals tot exposities en musicalvoorstellingen. Vorig jaar won de Will Tura-musical ‘Vergeet Barbara’.

Dit jaar zijn er opnieuw een rits waardevolle kandidaten. Er wordt gestemd in twee rondes. De eerste eindigt op 5 april. Daarna wordt een selectie gemaakt met de 20 beste kandidaten, en die stemronde loopt van 11 tot 22 april. De winnaar wordt bekend gemaakt tijdens de awardshow op 30 april, live te volgen op Radio 1 en VRT MAX.

Wij lichten er – uiteraard – even de West-Vlamingen uit, in alfabetische volgorde:

– Amazings van Dirk Denoyelle: de voormalige Roeselarenaar is één van de 19 LEGO Certified Professionals ter wereld. Hij bouwt niet alleen indrukwekkende kunstwerken uit LEGO, maar organiseert ook regelmatig tentoonstellingen.

Na een paar jaar stilte kwam Brihang terug met een album dat weinigen onberoerd liet.
Na een paar jaar stilte kwam Brihang terug met een album dat weinigen onberoerd liet. © BELGA

– Droomvoeding van Brihang: het nieuwste album van de Knokse rapper Boudy Verleye maakte indruk bij pers en publiek.

– Een jaar op zee van Wim Lybaert: in dit VRT-programma dompelde programmamaker zich onder in het vissersleven en trok hij een jaar lang met hen op.

– Expo ‘Yvonne Serruys – beeldhouwer van de nieuwe vrouw’ in Menen : In 2023 is het 150 jaar geleden dat Yvonne Serruys geboren werd in Menen, en 70 jaar nadat zij overleed in Parijs. In CC De Steiger in Menen liep er een uitgebreide expo.

Dranouter verwelkomde vorige zomer zo'n 50.000 bezoekers.
Dranouter verwelkomde vorige zomer zo’n 50.000 bezoekers. © BELGA

Festival Dranouter editie 2023: met onder meer Merol, Bazart, Warhaus, Coely en Selah Sue kon ook deze editie meer dan 50.000 bezoekers bekoren.

Filmfestival Oostende 2023: sinds 2007 vaste prik voor filmfanaten. In 2023 was actrice Natali Broods de master van dienst. Het werd een recordeditie met 48.000 bezoekers. ‘Close’, ‘Zillion’ en ‘Roomies’ waren de grote winnaars bij de Ensors.

Het Prethuis met de voorstellingen ‘Café Beveren’, ‘Frank wordt Francine’ en ‘Ernst en Vermaak’: met een speellijst waar andere theatergezelschappen niet durven van dromen en voorstellingen die telkens zo goed als uitverkocht zijn, blijft Het Prethuis van Jeroen Maes een vaste waarde.

Heropening Museum Sint-Janshospitaal in Brugge: één van de oudst bewaarde hospitaalgebouwen van Europa met topstukken van de Vlaamse primitief Hans Memling en verrassende hedendaagse kunstwerken werd grondig heringericht.

Lien Wildemeersch maakte een beklijvende voorstelling over Britse celliste Jacqueline du Pré.
Lien Wildemeersch maakte een beklijvende voorstelling over Britse celliste Jacqueline du Pré. © Fred Debrock Fred Debrock

– Ikwashier.live van Lodewijk Deleu: de Rekkemnaar archiveert tradities, erfgoed en kunst met behulp van film, foto en geluid. Daarbij heeft hij bijzondere aandacht voor immaterieel of ‘levend’ erfgoed.

– Jackie – voorstelling van Lien Wildemeersch: de Ieperse theatermaakster verdiepte zich jarenlang in het leven van de Britse celliste Jacqueline du Pré. Ze werd haar muze en bron van inspiratie, en maakte er een indringende voorstelling over.

Last-Post-klaroenblazers: elke dag zijn ze op post, door weer en wind, aan de Menenpoort als eerbetoon aan de gesneuvelden van WO I. Vorig jaar wonnen ze de Ultima voor Roerend en Immaterieel Erfgoed.

Lectrr – Cartoon van de dag 2023: Steven Degryse, beter bekend als cartoonist Lectrr, fileert met zijn cartoons elke dag op een geniale en grappige manier de actualiteit.

Julie maakte een van de meest persoonlijke voorstellingen van de afgelopen jaren.
Julie maakte een van de meest persoonlijke voorstellingen van de afgelopen jaren. © Lauranne Cleenwerck

– Mamamanie van Julie Delrue: nadat de actrice een postpartumpsychose doormaakte, besloot ze de onbekende aandoening meer luister te geven met een indringende voorstelling.

Mathias Sercu met J’aime la vie : de acteur maakte indruk met zijn regiedebuut waarbij hij het scenario zelf schreef. In deze prachtige film krijgen we het relaas van een vrouw die na een kankerdiagnose opnieuw aansluiting zoekt met haar familie.

Mattijs Deraedt met de dichtbundel ‘Kleine Wereld’: afkomstig uit Moorsele, en in het dagelijks leven dichter en poëzieredacteur bij het literaire tijdschrift Kluger Hans. Vorig jaar gooide hij hoge ogen met ‘Kleine Bundel’, de succesvolle opvolger voor zijn debuutbundel ‘De schaduw van wat zo graag in de zon was blijven staan’.

Miet Warlop werd zelfs bejubeld door The New York Times.
Miet Warlop werd zelfs bejubeld door The New York Times. © Michiel Devijver Michiel Devijver

Miet Warlop met de voorstelling ‘ONE SONG’: de Torhoutse muzikante pakt uit met een grensverleggende voorstelling over afscheid, leven en dood, hoop en wederopstanding. The New York Times bestempelde het als een van de beste performances van 2022.

Seraphine Stragier en Tim Vandenbergh met het album ‘Nu’: Seraphine, met roots in Ledegem, pakt samen met haar vriend uit met ‘Nu’, naar eigen zeggen een mentale klankenwandeling waarbij hun muziek zwerft van akoestisch tot subtiel elektronisch en terug.

Theater Aan Zee 2023: Het jaarlijks podiumkunstenfestival geniet al jaren hoog aanzien. Thema dit jaar was ‘Raak me. Bemin en betoog.’ waarbij opnieuw jonge en ervaren theatermakers en muzikanten een uniek podium kregen.

Stemmen op de publieksprijs kan hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier