Dit weekend heel wat hoogvliegers op fly-in Moorsele

Vliegclub Moorsele organiseert om de twee jaar een opendeurdag die ze koppelen aan een Fly-in. Het thema dit jaar is de bevrijding van België, 75 jaar geleden. Dit weekend wordt speciaal, want voor het eerst zal een Belgisch vliegveld tegelijk drie legendarische warbirds ontvangen: een Spitfire, een P51 Mustang en een Hawker Hurricane.

Airshow Moorsele Jens Van Dorpe, Ronald Supply, Filip Beyens en Kobe Houdendycke. © MPM

Om de twee jaar zet Vliegclub Moorsele zijn deuren open voor de buurtbewoners en voor mensen met interesse voor de luchtvaart. “Het is de bedoeling dat bezoekers kennis maken met de activiteiten die op het vliegveld van Moorsele uitgeoefend worden”, zegt Kobe Houdendycke van de organiserende club. “De opendeurdag van het vliegveld wordt gekoppeld aan een Fly-in, een bijeenkomst van verschillende types vliegtuigen en helikopters uit binnen- en buitenland.”

De toestellen zijn van dichtbij te bewonderen en daarnaast zijn er ook heel wat demonstraties en komen vliegtuigen aan en af gevlogen. De voorbije edities lokten probleemloos 3.000 kijklustigen naar het vliegveld langs de Ledegemstraat.

Nooit eerder mocht een Belgisch vliegveld deze drie iconische warbirds tegelijk ontvangen

De werkgroep, bestaande uit Kobe Houdendycke, Jens Van Dorpe, Jannes Benoit, Luc Audoore, Ronald Supply, Tom Brackx en Joren Vermeulen steekt dit jaar nog een tandje bij. “De vijfde editie van onze Opendeur/Fly-in staat volledig in het teken van 75 jaar bevrijding en belooft een ongezien spektakel te worden”, is Kobe overtuigd. “Nooit eerder mocht een Belgisch vliegveld gelijktijdig een Spitfire, een P51 Mustang als een Hawker Hurricane ontvangen.”

Een berucht trio

“De Spitfire, herkenbaar aan de ellipsvormige vleugels, is het meest legendarische jachtvliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog”, vervolgt Kobe. “Het is van Britse makelij en in totaal werden er meer dan 22.000 gebouwd. Momenteel zijn er nog slechts enkele tientallen luchtwaardig. De Spitfire die naar hier komt, is authentiek: alle onderdelen zijn nog van bouwjaar 1945.

Airshow Moorsele Deze Sally zal ook te bewonderen zijn op de show.
Airshow Moorsele Deze Sally zal ook te bewonderen zijn op de show.© MPM

De P51 Mustang is een Amerikaanse jachtbommenwerper uit WO II. Het is een van de weinige P51’s die WO II overleefde en vliegt bovendien nog steeds in hetzelfde kleurenschema als toen. De Hawker Hurricane ten slotte is een jachtvliegtuig van de Royal Air Force dat volop werd ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het toestel werd in 1980 gevonden bij een Israëlische schroothandelaar en daarna volledig gerestaureerd. Het is momenteel de allerlaatste van het type MK IV die nog in gebruik is”, besluit Kobe. Deze drie warbirds, gevechtsvliegtuigen die in WO II werden ingezet, zijn de attractie van deze editie.

Vlieg eens zelf

Naast de historische vliegtuigen zijn ook heel wat hedendaagse toestellen present. Er is doorlopend een fly-in en vele vliegtuigen komen in de loop van de dag hun opwachting maken. Daarnaast zijn er vanaf 14 uur ook enkele aerobatische demonstraties door onder meer Pitts Specials en verzorgt Defensie een Search & Rescue demo. Wie zelf eens van het vliegen wil proeven, kan dat aan de hand van verschillende simulatoren of via een initiatievlucht.

De Opendeur/Fly-in vindt plaats op 29 en 30 juni op het vliegveld van Moorsele. De toegang is gratis. Parkeren kost drie euro en kan enkel via Het Zilveren Spoor langs de Overheulestraat 235. Het event start op beide dagen om 10.30 uur en eindigt omstreeks 17 uur. De vliegdemonstraties starten om 14 uur.

Info: flyinmoorsele.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.