De Patrick en De Twaalf palmen de Ensors in

In De Twaalf doken flink wat West-Vlamingen op. (Foto VRT)
In De Twaalf doken flink wat West-Vlamingen op. (Foto VRT)
Redactie KW

Zaterdagavond vond in Oostende de uitreiking van de Ensors 2021 plaats. De film De Patrick, met Kevin Janssens in de hoofdrol, kon zeven van de dertien nominaties verzilveren. Bij de series werd De Twaalf de grote slokop van de avond.

De voorbije periode besliste de Ensor Academie, bestaande uit meer dan 1.100 leden uit de audiovisuele sector, over de beste producties die tussen augustus 2019 en december 2020 verschenen. De uitreiking zaterdagavond moest een opsteker worden voor de sector die een bijzonder moeilijk jaar achter de rug heeft. In de categorie film kon De Patrick van Tim Mielants zeven van de dertien nominaties verzilveren, waaronder Beste Film, Beste Regie en Beste Scenario. Hoofdrolspeler Kevin Janssens mocht het Ensorbeeldje voor Beste Acteur mee naar huis nemen. Daarnaast hebben ze ook de Ensor beet voor Beste D.O.P., Beste Art Direction en Beste Kostuum.

Patrick Janssens speelt in De Patrick een personage dat een existentiële crisis doormaakt op een naturistencamping. (GF)
Patrick Janssens speelt in De Patrick een personage dat een existentiële crisis doormaakt op een naturistencamping. (GF)

De award voor Beste Actrice ging naar Maaike Neuville voor haar rol in de film All of Us van Willem Wallyn, dat slechts één van de acht nominaties kon verzilveren. Ook debutante Eva Cools moest zich tevreden stellen met één beeldje voor de Beste Muziek. Die werd gecreëerd door Mauro Pawlowski.

Op vlak van series was het qua nominaties een nek-aan-nekrace tussen Albatros van Waregemnaar Wannes Destoop met 14 nominaties en De Twaalf van Wouter Bovijn met symbolisch twaalf nominaties. Die laatste bleek de grootste slokop in de categorie. De Twaalf haalde zeven beeldjes binnen met de awards Beste TV-serie en Beste Regie voor een TV-serie. Bert Van Dael en Sanne Nuyens werden beloond met de Ensor voor Beste Scenario. Josse De Pauw en Maaike Cafmeyer, die respectievelijk de advocaat en de beschuldigde speelden in de reeks, kregen de Ensor voor Beste Acteur en Beste Actrice. Bert Jacobs ontving een beeldje voor de montage van De Twaalf, terwijl Matthias Hillegeer in de prijzen viel voor de sound design.

Ook Maaike Cafmeyer mocht naar huis met een beeldje. (Foto VRT)
Ook Maaike Cafmeyer mocht naar huis met een beeldje. (Foto VRT)

Voor regisseur Wouter Bovijn is het de kroon op het werk. “De concurrentie was groot”, aldus Wouter. “Denk maar aan Albatros, gedraaid door één van mijn beste vrienden. Of Callboys van Jan Eelen. Ik ben heel blij met deze prijzen. Ik probeerde er op voorhand niet te veel mee bezig te zijn, maar dat kruipt toch onder je vel.” (lacht) Wouter is naar eigen zeggen heel blij met het parcours van De Twaalf. “De onverwachte lofbetuiging van Ricky Gervais heeft het nog een extra leven gegeven op Netflix en ook Red Light (dat hij regisseerde met Anke Blondé, red.) doet het heel goed momenteel op Streamz. Ik ben dan ook een gelukkig man.” In mei begint Wouter met de opnames van ‘1985’, een ambitieuze fictiereeks over de Bende van Nijvel, waarvoor Eén en RTBF de handen in elkaar slaan. “Alles begint of staat met een ijzersterk verhaal. Dat is ook de reden dat er zoveel straffe titels genomineerd waren, zowel voor films als series.”

Verder vielen er ook nog Ensors te verdelen in andere categorieën. Kristof Bilsen kreeg de Ensor voor Beste Documentaire Film. In Mother brengt hij immers een hartverwarmend verhaal over Alzheimer en mantelzorg. Luc Lemaitre kreeg de Ensor voor Beste Documentaire TV. Met De Onfatsoenlijken kregen we een indringende reis doorheen populistisch Europa.

Beste Make-Up ging naar de zombiefilm Yummy. Beste animatiefilm werd Vos en Haas door Tom van Gestel. De West-Vlaamse regisseur Ruben Vandenborre kreeg voor De Familie Claus (te zien op Netflix, red.) de Ensor voor Beste Jeugdfilm. De Ensor voor Beste Kortfilm tenslotte ging naar Stephanie van Leonardo Van Dijl.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.