Davidsfonds Sint-Eloois-Winkel heet voortaan CultuurWinkel: “Betaalbare cultuur voor iedereen”

Wie voor of tijdens het Winkels kermisweekend van 1 en 2 oktober een CultuurWinkel-pas koopt, krijgt er een drankkaart bovenop. © Jan Stragier
Bert Feys
Bert Feys Medewerker KW

Het Winkels Davidsfonds vaart voortaan een eigen koers. De vereniging heet vanaf nu CultuurWinkel. “Al enkele jaren worstelen we met het gegeven dat mensen voor minstens 40 euro aan boeken moeten kopen om lid te worden van het Davidsfonds.”

Davidsfonds – Cultuurwinkel Sint-Eloois-Winkel koppelt zich los van het nationale Davidsfonds en gaat voortaan als CultuurWinkel door het leven. “We varen vanaf nu een onafhankelijke koers met onze enthousiaste bestuursploeg, los van de nationale vereniging waarvan wij vele tientallen jaren een plaatselijke afdeling waren”, aldus voorzitter Stefanie Temperman. Het bestuur van de vereniging had het de voorbije jaren moeilijk met het idee dat iedereen die lid wil worden eerst minstens 40 euro aan boeken moet aankopen. “Uit een bevraging bleek dat het merendeel van onze leden zich aansloot bij het nationale Davidsfonds om tegen verminderde prijs te kunnen genieten van de activiteiten die wij lokaal organiseren. De aankoop van de boeken nam men er maar bij. Dat zette ons aan het denken. Waarom zouden we als vereniging niet gewoon hetzelfde blijven doen als die jaren voordien, maar dan zonder een lidmaatschap-met-boeken?”

Dat Davidsfonds nationaal nu ook sleutelde aan de lidmaatschapsformule, gaf het Winkelse bestuur een extra zetje om een beslissing te nemen. “Waar wij als lokaal bestuur vroeger zelf langsgingen bij de mensen om hun lidmaatschap te verlengen, kan dat vanaf nu alleen nog digitaal. Dat strookt niet met onze lokale visie om dicht bij de mensen te staan”, aldus de voorzitter. De vereniging slaat nu een nieuwe weg in. “Maar daarbij veranderen we niets aan hetgeen waarvoor je ons lokaal kent. We blijven dus culturele activiteiten organiseren, net zoals we dat al tientallen jaren doen.” De overgang gaat wel gepaard met enkele veranderingen. Zo wijzigt de naam van de vereniging van Davidsfonds-Cultuurwinkel naar CultuurWinkel. “Een vzw met een knipoog naar onze gemeente, maar tegelijk ook met een verwijzing naar ons rijke aanbod. Heerlijk cultuurwinkelen doe je bij ons.”

De vereniging CultuurWinkel is toegankelijk voor alle cultuurliefhebbers. Ook wie buiten Sint-Eloois-Winkel woont, is meer dan welkom op een van de activiteiten. “De tijd van boeken bestellen om lid te worden, is voorbij. We schaffen ook de lidkaarten af, maar tegelijkertijd bieden we de gloednieuwe CultuurWinkel-pas aan.”

Kortingen

De CW-pas kost 20 euro per jaar. Voor die prijs geniet iedereen die ingeschreven is op eenzelfde adres op een leuke korting, van vier euro per ticket, op al de activiteiten van de vereniging. “Een gezin van vijf dat dus een van onze activiteiten bijwoont, wint meteen dus al de kostprijs van de CW-pas terug. Bovendien krijgen houders van de CW-pas ook voorrang om met korting tickets te reserveren voor onze activiteiten en genieten ze exclusief toegang tot onze gekende Bistro-avond.”

Om de nieuwe aanpak van de vereniging in de kijker te zetten, trakteert de CultuurWinkel bij de start van het nieuwe seizoen. “Wie voor of uiterlijk tijdens het Winkels kermisweekend van 1 en 2 oktober een CultuurWinkel-pas koopt, krijgt er een drankkaart bovenop ter waarde van 10 euro. Die kan gebruikt worden tijdens de activiteiten.”

Kapelse koppen

Inmiddels heeft het bestuur van Cultuurwinkel al een uitgebreid programma voor het nieuwe seizoen samengesteld. Op vrijdag 30 september is er ‘Mens durf te leven’, een veelbelovend muziektheater. “Op vrijdag 21 oktober pakken we uit met een avond met eigen mensen. Onder de noemer ‘Kapelse Koppen’ komen acht gasten die een link hebben met onze gemeente in een unieke formule vertellen over hun passie.”

Drie jaar geleden organiseerde de vereniging al eens een dergelijk evenement en dat leverde toen verrassende verhalen op. Later op de agenda van Cultuurwinkel staan onder andere een avond met de fietsende wereldreiziger Wouter Deboot, een concert van The Radar Station, een avond rond artificiële intelligentie en mysterieuze tuinconcerten. Op zondag 19 maart 2023 zakt ook Het Prethuis af naar Sint-Eloois-Winkel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.