Cultuuricoon André Lootens gehuldigd voor 50 jaar inzet

André Lootens werd in de bloemetjes gezet door schepen van Cultuur Francis Pattyn, voorzitter van de cultuurraad Jan Verstraete en cultuurbeleidsmedewerker Frederik Bossuyt.©LUDO-OSTIJN LOO
André Lootens werd in de bloemetjes gezet door schepen van Cultuur Francis Pattyn, voorzitter van de cultuurraad Jan Verstraete en cultuurbeleidsmedewerker Frederik Bossuyt.©LUDO-OSTIJN LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

André Lootens (88) heeft 50 jaar lang in allerlei functies meegewerkt aan het cultuurbeleid in Harelbeke. Maar nu wil hij het kalmer aan doen. Schepen van Cultuur Francis Pattyn, Frederik Bossuyt en Jan Verstraete wilden dit niet zomaar laten voorbijgaan en brachten hem een verrassingsbezoek.

André Lootens was ruim 50 jaar actief in de culturele wereld en het verenigingsleven van Harelbeke en ver daarbuiten. Door de jaren heen is hij een icoon geworden.

André oefende in de voorbije jaren zo’n elf functies uit in evenveel verenigingen. Hij was onder meer secretaris van de culturele raad, voorzitter van de raad van bestuur van cc Het Spoor en voorzitter van de raad van bestuur van de culturele infrastructuur en secretaris van de internationale compositiewedstrijd. Beroepshalve was André regent wetenschappen en wiskunde en directeur in het secundair onderwijs. Hij was schepen van Cultuur in Harelbeke van 1987 tot 1988.

“Het is toch met een beetje spijt in mijn hart dat ik stop, cultuur blijft belangrijk in mijn leven. Cultuur is mensen zich beter laten voelen in hun doen en laten”, aldus André, die houdt van muziek, fotografie, lezen, reizen en kunst.

“Kunst kan van alles zijn. Dat heeft wereldwijd een zekere impact. Kunst moet je op niveaus bekijken want het heeft veel gradaties. Mensen hebben daar elk hun eigen mening over. Als je tien verschillende meningen samen legt, heb je misschien tien keer een andere inhoud. Als de puzzel van die tien lukt, heb je de definitie van kunst.”

Ervaringen verder delen

In zijn rijke culturele leven kent André veel hoogtepunten. “Het helpen realiseren van een deftig ontmoetingscentrum, later erkend als cultureel centrum, blijft een hoogtepunt. Dat gebeurde in 1974. We waren met drie mensen die voor alles instonden: van administratie tot programmatie. Achteraf gezien een titanenwerk. Een tweede hoogtepunt is de speciale subsidiëring van de Roede van Harelbeke op voorwaarde dat ze elk jaar een brochure publiceerden. Ook alles rond De Dag van de Poëzie en De Dag van het Woord blijft me bij. Ook de realisaties bij het museum en de bibliotheek. Ik ben wel van plan mijn ervaringen verder te delen.”

Schepen van Cultuur Francis Pattyn, voorzitter van de cultuurraad Jan Verstraete en cultuurbeleidsmedewerker Frederik Bossuyt verrastten André met een bezoek. “In coronatijden is het niet evident om iemand passend te bedanken. We hebben hem thuis letterlijk in de bloemetjes gezet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier